Оперативен щаб следи китайския сателит!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:51 / 30.03.2018
5510
Оперативен щаб в планетариума на Военноморското училище "Никола Йонков Вапцаров" във Варна следи падането на китайския сателит Тянгун-1, който излезе извън контрола на Китайското национално космическо управление. 

Почти нулева е вероятността той да падне на наша територия, а вероятността това да се случи над Варна пък е извън сценария. Това заяви за Varna24.bg Кап. Калин Калинов, зам.-началник по учебната част в Морско училище.

Той увери категорично, че няма опасност за хората, но наблюденията, които се правят при тях са добър повод да се провери готовността на всички служби за действия при подобни ситуации.

Според най-новите информации изстреляният през 2011 година спътник, чието име в превод означава "небесен дворец" увеличава скоростта си и скоро може да се разбие в Земята. Китайските власти признаха, че са изгубили контрол над "двореца" и са предупредили ООН, че през следващите месеци до април 2018 може да се стигне до сблъсък със Земята.

Експертите твърдят, че по-голямата част от космическия модул ще изгори в атмосферата, още повече, че теглото на този спътник - 8.5 тона не е толкова голямо, в сравнение с други "изтървани" станции.

За едно денонощие сателитът изпълнява 16 траектории. Въпросът къде ще падне и кога ще падне засега няма точен отговор, коментира кап. Калинов.

Какво още сподели експертът вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).