Нови камери по дърветата снимат нарушители, няма ги в Waze

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (16)
12:48 / 18.10.2021
20355
Пътната полиция в България разполага с нов модел камери, които в момента се тестват в полеви условия, а някои от тях вече работят и снимат нарушители на закона. Новите камери на КАТ могат да бъдат прикрепяни към крайпътни дървета, без необходимост да бъдат разполагани върху познатите триноги.

Отделно вече няма да е необходим дежурен патрул в непосредствена близост до самата камера. Добре прикрита, тя може да бъде оставена да работи самостоятелно за определен период и по този начин да бъде незабелязана от шофьорите.

От КАТ са наясно, че почти всички техни камери за скорост биват отбелязвани в приложения като Waze или в групи във Фейсбук. По този начин се възпрепятства установяването на системни нарушители, получаващи информация къде има патрули на полицията в цялата страна. 

При тестове на новите модели камери за скорост от КАТ са установили, че липсва информация за тях в приложенията и в социалните медии. В края на август започна и кампания на КАТ по обръщане посоката на стационарните камери, познати на шофьорите от години. Честа практика е шофьорите в сниманото платно да спазват ограничението за скорост, а от другата страна да го превишават значително.

Не е тайна, че пътната полиция използва и автомобили без означения, че са полицейски. На пръв път изглеждат цивилни, но са собственост на областните управления. В последно време зачестиха случаите, в които през или до такива коли се снимат нарушители. Столичната пътна полиция отскоро използва черен ван Mercedes-Benz Viano, нищо не издаващ, че до него има разположена камера. Единственият най-сигурен начин да се предпазите от снимка и скъпа глоба е просто да спазвате ограниченията за скорост и като цяло Закона за движение по пътищата, пише dizzyriders.bg.

Виж коментарите (16)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).