Нови изисквания за храните в градините и училищата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
22:24 / 10.02.2021
2268
Нови изисквания към храната в детските градини и училищата влизат в сила от 13 февруари. Всички храни, които се дават на децата, трябва да отговарят на европейските регламенти. Напълно се забраняват консерванти, оцветители и подсладители. Млечните продукти трябва да са само от сурово мляко. За първи път децата в детските градини ще могат да пият вода с добавки като лимон, например.

В 19-а детска градина в София тази сутрин закуската бе традиционна – чай и сандвич с масло, сирене и маслини.

"Обядвали са млечна супа с киноа и свинско месо с прясно зеле. А за следобедна закуска сме им приготвили бисквитена торта с айрян“, казва за Нова тв Весела Георгиева, домакин в детското заведение "Св. София".

Традиционните български рецепти ежедневно се обновяват с доскоро считани за екзотични продукти като киноа и булгур. Според новата наредба менютата трябва да станат още по-здравословни като се завишават изискванията за качеството на продуктите.

"Нашите наредби са синхронизирани с европейското законодателство. В детските заведения се предлага само краве масло от животинските мазнини, а от растителните - освен слънчогледово масло и зехтин, е позволено да се използва рапично и царевично олио“, обясни Афродита Ильовска, директор на 19-а детска градина.

Освен бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води, ще може да се предлагат и така наречените "ароматизирани води".

"Например лятото много обичаме да консумираме вода с резенче лимон. Това е естествен ароматизатор“, допълва Ильовска.

Запазва се изискването млечните продукти да са произведени по Български държавен стандарт.

В 19-а детска градина, менюто се одобрява и от родители.

"Публикува се на седмична база и е питателно, разнообразно. Нещата винаги могат да се подобрят. Повече плодове, още повече зеленчуци, по-качествени меса“, смятат родителите.

Всички доставки на храни в детските градини и училищата ще могат да се правят само от фирми, които са регистрирани по Закона за храните.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).