Нова агенция започва да следи центровете за отглеждане на деца

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
20:00 / 08.10.2020
1778
Правителството прие промени в Устройствения правилник на Държавната агенция за закрила на детето. Това се наложи заради необходимостта той да се синхронизира с измененията в Закона за закрила на детето, приети с преходните и заключителните разпоредби на Закона за социалните услуги, пише БГНЕС.

В случай на данни за лоша грижа от страна на персонала или неподходяща физическа среда в центровете от семеен тип, в които се отглеждат деца без родителска грижа и социалните услуги за деца с и без увреждания вече ще се сигнализира в новосъздадената Агенция за качеството на социалните услуги.

Съгласно приетите промени контрола и мониторинга на качеството на тези услуги ще се извършва от новосъздадената агенция. Тя ще отговаря и проверява дали има определени стандарти за качеството на грижата за децата в тях.

Държавната агенция за закрила на детето продължава да се сезира при нарушаване на права на дете, както и да осъществява контрол за спазването правата на детето в почти 24 000 обекта, сред които са всички държавни, общински и частни училища, детски градини и ясли, центрове за подкрепа за личностно развитие, лечебни заведения, дирекции "Социално подпомагане“, доставчици на социални услуги за деца и на юридически лица с нестопанска цел, работещи в сферата на закрилата на детето.

Държавната агенция за закрила на детето вече няма да отговаря и за лицензирането на неправителствените организации като доставчици на социални услуги за деца. Те също преминават в ресора на Агенцията за качеството на социалните услуги.

С промените в Устройствения правилник на Държавната агенция за закрила на детето се прецезират и компетентностите на двете й специализирани дирекции – Главна дирекция "Контрол по правата на детето“ и дирекция "Политики и програми за детето, стратегическо развитие и координация“, съобразно част от отменените функции на председателя на ДАЗД. Към настоящия момент всички те са максимално добре обезпечени и имат необходимите експертни ресурси.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...
Борисов: Преговори с ПП-ДБ може да има, но без Петков, Денков и В...
Какво ще се случи с цените на горивата в следващите дни?
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Банкери: Има банки, които дават


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).