Нов голям скандал по оста Македония-България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (68)
13:21 / 29.08.2012
14091
Македонската телевизия "Сител" излъчи репортаж, в който са показани български средновековни ръкописи, които Македония се готви да представи за свои. Скандалът се развихри вчера, след като стана ясно, че западната ни съседка ще направи за пореден път опит за посегателство върху родната ни история.

През октомври в Кралския музей в Брюксел е организирана изложба "Македонското ръкописно богатство през вековете", на която ще бъдат показани същите тези ръкописи.

Реакцията на нашите историци бе еднозначна. Те са на мнение, че не може да се говори за македонски ръкописи през Средновековието или Възраждането, тъй като по това време на територията на днешна Република Македония е имало само български, сръбски и гръцки писмени паметници на културата, а македонският литературен език е създаден чак през 1944 година. Засега държавните институции отказват коментар по темата.

От групата на ГЕРБ в ЕП съобщиха, че за случая са информирали научния директор на Кралския музей. До края на деня се очаква реакцията на белгийската страна.


Виж коментарите (68)
Още новини от Национални новини:
Нови ремонти на АМ "Тракия"
Зрелостници сигнализираха за проблеми и на втората задължителна м...
БНБ затяга критериите за отпускане на ипотечни кредити
Гърмежи и валежи до часове
Публикуваха отговорите за втората матура
Социалната комисия отказа да гласува увеличението на пенсиите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).