Нов филм за Апостола - "Лъвский: Европеец в Българско"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:42 / 14.07.2017
2268
Нашият Левски е трагичен образ, защото умира предаден, омерзен и хулен. За нас той е равен с Исус Христос. Това заяви в студиото на "Тази сутрин" по bTV режисьорът на новия филм, посветен на Апостола - Искрен Красимиров. Другата седмица на 18 юли отбелязваме 180 години от рождението на Васил Левски, а снощи беше премиерата на филма "Лъвский: Европеец в Българско", посветен на него.

"Искаме да покажем на зрителите, че Левски е една идея. Той не икона, не е паметник или портрет, който стои зад гърбовете на нашите "пишман политици", както се казва във филма", обясни актьорът в главната роля Симеон Владов. "Той не е бил дооценен докрай от съвременниците си", смята още той.

Идеята за новия филмов разказ за живота на Васил Левски възникнала още миналата година. Снимките започнали на 19 февруари - датата, на която отбелязваме годишнината от обесването на Апостола в София. След това снимали и в Ловеч и Карлово.

"Филмът е документално-игрален", отбелязва Владов и обяснява, че репликите му са оригиналните думи на Апостола и няма нито една дума, добавена от сценаристите. "Аз говоря думи, които той има в кореспонденцията си, в писмата и тефтерчето си", обяснява още той.

По думите на актьора основното послание на филма е това, което Левски казва пред турския съд: "Да, нашите българи желаят свободата, но ако им се предложи в къщите на тепсия".


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Българинът с присадено сърце и бъбрек, покорил Килиманджаро, влиз...
Любо Ганев: Медиите и спортът ще са засегнатите от промените в ре...
Тагарев призна за SMS-и на Борисов
Порязаха някои пенсионери за Великден
Спешна помощ на плажа с джетове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).