Номерът на колата няма да се записва върху винетката

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (9)
13:06 / 08.04.2011
4445
Регистрационният номер на колата да не се записва върху винетката. Това са решили единодушно депутатите от регионалната комисия на парламента при приемането на второ четене на промените в Закона за пътищата. Окончателният доклад на проекта е депозиран във вторник и се очаква да бъде приет от парламента следващата седмица.

Мотивът на депутатите е, че изискването излишно ще затрудни хората. Освен това написаното можело да избледнее и така дори коректните водачи да бъдат наказвани.

Промените за стикерите бяха предложени в края на 2010 г. от пътната агенция. Тя промени дизайна им, за да ги защити от злоупотреби. Въпреки че поправките още не бяха одобрени, тазгодишните винетки бяха пуснати с празно поле, в което собственоръчно шофьорът да вписва номера на колата. Ако остане празно, бе предвидена санкция от 300 лв.

Мотивът бе, че така един и същи стикер няма да може да се слага върху различни автомобили. Предвидена бе и процедура при промяна на регистрационния номер валидността на винетката да се доказва с издадено от КАТ удостоверение. Глобяването за годишните стикери трябваше да започне от догодина, а за седмичните и месечните - след приемането на закона.

До влизането му в сила санкцията за коли без винетка или с фалшива такава е 100 лв., а след това скача на 300.

Депутатите са изчистили и спорния текст дали ще се наказват шофьорите, които не са махнали стария стикер. Глоба ще има само ако изтеклите пречат на видимостта. Преди време от КАТ обясниха, че тя е 20 лв.

Източник: в. "24 часа"

Виж коментарите (9)
Още новини от Национални новини:
На тази дата през 2024 година местим стрелките с един час назад
Почернена майка и автоинструктор: 500 лева кеш и взимаш шофьорска...
НИМХ сложи край на жегите с прогнозата си за близките дни
Митрополит Николай: Аз няма да съм следващият български патриарх
Два пъти за ден: Градушка удари Родопите, унищожи реколти
Ускоряват изграждането на Националната детска болница


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).