Нито една парламентарна група не се отзова на поканата на ГЕРБ да се обсъдят предложенията за ДКЕВР

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (27)
14:39 / 19.02.2013
8186
Нито една от парламентарните групи не се яви на днешната покана на ГЕРБ да бъде обсъдено предложението съставът на ДКЕВР да се избира с квалифицирано мнозинство от две трети в Народното събрание. Това съобщи Красимир Велчев, председател на парламентарната група на ГЕРБ. Велчев изрази възмущението си от безотговорното поведение на депутатите от другите парламентарни групи и заяви, че само показват загриженост пред медиите. 

На 15 февруари, петък, парламентарната група на ГЕРБ предложи - целият състав на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да се избира чрез квалифицирано мнозинство от 2/3 от Народното събрание. Промените бяха внесени в деловодството на Народното събрание същия ден след обяд. Регулирането на дейностите в енергетиката и във водоснабдяването и канализацията следва да се осъществява от независим регулаторен орган, който според Директива 2009/72/ЕО трябва да действа независимо от пазарни интереси и да не получава разпореждания от изпълнителната власт, се посочва в мотивите на вносителите на предложението. 

Затова с настоящите изменения и допълнения се предлага нов ред за избиране на състава на Комисията за енергийно и водно регулиране, както и промяна на броя на членовете й от седем на единадесет, като шест да бъдат специалисти в областта на енергетиката, а четири - в областта на ВиК сектора.

Предвижда се всички членове, включително и председателят, да бъдат избирани от Народното събрание с квалифицирано мнозинство от две трети от всички народни представители. Предложенията за членове на комисията, включително председателя, могат да се правят от парламентарните групи и от народни представители. 

Също така се предлага комисията да извършва ежегодно регулаторен одит на дружествата - лицензианти при утвърждаването на цените, които подлежат на регулиране по този закон, съответно се създават и правила за контрол от страна на Сметната палата, Агенцията за държавна финансова инспекция, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на потребителите и други органи. Освен това се предлага комисията ежегодно да представя доклад за дейността си пред Народното събрание.

Във връзка с предложенията, ръководството на ПГ на ПП ГЕРБ покани със специални писма ръководствата на всички парламентарни групи да обсъдят предложенията на среща от 13.00 часа днес в зала "Запад" на Народното събрание.


Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (27)

Още по темата (271):
26.06.2020 EVN с важно съобщение, свързано с новите цени на тока
03.03.2020 Обосновано ли е предстоящото увеличение на цените на тока?
18.01.2020 Култовият пловдивчанин Дядя Ваня се завърна, обясни смисъла на живота
10.04.2019 Цената на тока скача от юли
28.02.2019 Наглост! EVN иска нови цени на тока и парното от 1 юли!
02.07.2018 Вижте новите по-високи цени на тока и топлата вода в Пловдив!
Още новини от Национални новини:
Още един проблем ще мъчи шофьорите по магистрала "Тракия"
Толкова ли сме зле? От Пловдив до Видин колкото със самолет до Ки...
Обърната цистерна на АМ "Тракия", разделителната мантинела е букв...
Избират Царица Роза
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици
Meteo Bulgaria: Слагайте мрежите и покривайте зеленчуците!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).