ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Неправителствени организации правят много пари с тестове в училище
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:08 / 13.01.2015Коментари (1)2694
© Plovdiv24.bg
Стотици хиляди левове се събират от родителите на ученици от 1 до 7 клас под формата на изпитни състезания с тестове. Те се правят от неправителствени организации, и то напълно законно - със заповед на Министерство на образованието и науката и с партньорството на синдикатите.

В момента се провеждат две такива състезания по различни предмети, а за явяването на всеки тест от тях родителите дават по 6 лева. За първи клас те са четири, за втори - пет и т.н. Участието официално е доброволно, но масова практика е да се провежда в редовните часове на учениците.

Първите тестове се провеждат от Сдружението на българските начални учители/СБНУ/. Те са включени в т.нар. Национален календар за извънкласните дейности на МОН и се ползват с подкрепата на Синдиката на българските учители.

СБНУ работи от 8 години, а проверка на "Труд" в сайта им показа, че за м.г. че за учебната 2013/2014 г. на различните тестове от 1 до 4 клас и на националните финали е имало 123 185 явявания на ученици. Повечето деца са се записвали на повече от един тест, затова числото е голямо.

Тъй като за всяко явяване родителите на децата плащат по 6 лева, общата сума, събрана от СБНУ, е 739 110 лева. За тази година броят на участниците е над 20 000, обясни председателката на организацията Елена Владимирова.

Тя подчерта, че тестовете се правят от начални учители. "Дава се възможност на учениците да привикнат с начин на оценяване на знанията, като са поставени в реална работна среда. Най-важната цел е стимулиране на децата. Дава възможност за изява и на учителите", обясни позицията си Владимирова. Тя уточни, че сдружението не прави анализи на постигнатите резултати от тестовете, нито някой проверява какво се питат децата /въпросите се измисляли от начални учители/. Азбучно правило е при провеждането на въпросните изпити обаче е да има анализ на постигнатото.

Според публикуваните резултати от сайта се вижда, че голяма част от учениците са с високи постижения. Нищо чудно, тъй като въпросите са от типа оцвети кръгчето в червено за Дядо Коледа и в синьо за рожден ден. А накрая всички получават грамоти за участие.

Другата организация, която прави тестове по различните предмети, е Асоциация за европейско образование и култура и е известна в училище като състезанията на "Таралеж". Тя работи от две години и се ползва с подкрепата на КТ "Подкрепа". Сдружението също събира по 6 лева на тест. Част от събраните суми (по левче на изпит) се дават на училището.

Учителите

"Труд" попита МОН за официална позиция дали провеждането на тестовете са контролира в училищата, но до този момент не получихме отговор от ведомството. Неофициално висш служител в институцията определи случващото се като "машинка за пари".

"Няма лошо децата да се явят на състезания, те ги харесват, но трябва да има престижни такива", каза преподавател в столично основно училище. Повечето от учителите признаха, че от т.г. предпочитат "Таралеж", защото били по-иновативни. Общата им позиция е, че тестовете са на средно ниво и не затрудняват децата, но те се радват на грамотите.

Депутатите

"За първи път чувам за такива тестове. Ние ли сме ги разрешили? Как е възможно да се провеждат тестове без да се прилага тестова методика, без анализи и без контрол?!", каза депутатът от БСП и бивш зам-министър в кабинета "Станишев" Кирчо Атанасов. Според него задължително трябва да има състезания и олимпиади за учениците, но направени както трябва.

Както е известно аз съм противник на прекомерните изпити и състезания. Не случайно отмених външното оценяване в 5. и 6. клас. Във Финландия (най-добрата образователна система в света) децата нямат оценки до 4-ти клас. Имат само един стандартизиран тест - на 16 години, каза председателката на комисията по образование и бивш зам.-министър в предишния кабинет "Борисов" Милена Дамянова. И родители, и учители трябва внимателно да подбират състезанията, в които участват децата им, допълни тя.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Пари, пари, пари, пари ... на кой му пука за децата?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: