Напусна ни човекът, прославил българския фолклор

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
13:51 / 27.03.2018
6488
На 93-годишна възраст  ни напусна акад. Николай Кауфман – български музиковед, фолклорист и композитор, съобщава БНР. Възпитаник на Държавната музикална академия с тромпет и музикална теория, акад. Кауфман има изключителен принос в проучването и съхраняването на българския музикален фолклор.

Част от многогласните му партитури намират място в албума на Марсел Селие, открил за света българския фолклор с "Мистерията на българските гласове". Компилацията български народни песни е отличен а с престижната награда “Грами".

Академикът е посветил живота си на събирането и запазването на българските фолклорни музикални мотиви. Заедно със съпругата си обикалят села и събират песни, които познаваме и до днес.

Николай Кауфман е автор на над 1000 обработки на български и еврейски (сефарадски и ашкеназки) народни песни за различни хорови и инструментални състави. Една от най-известните му композиции е "Безродна невеста". 

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).