Надзирателите в затворите се готвят за национален протест

Автор: Иван Сотиров
Коментари (1)
14:39 / 20.08.2020
2198
Бургаските надзиратели в затворите се готвят за протест. Утре  от 07.30 до 07.50 часа те ще се съберат пред Съдебната палата в морския град, където ще проведат "събрание на открито". На него ще бъде обсъдено неизпълнението на поети ангажименти от министъра на правосъдието и системни нарушения на Споразумението за сътрудничество, подписано между министъра и синдикалните организации към ГД "Изпълнение на наказанията“ и ГД "Охрана"-МП.

От СНЦ "Синдикат охрана" съобщиха, че няма да пречат на влизащите и излизащите граждани. Очаква се да присъстват около 20-30 души.

От 21  до 28 август синдикалните дружества ще преминат поетапно към провеждане на събрания да открито пред Съдебните палати в страната.  При непостигане на поставените цели СНЦ "Синдикат охрана", ще премине към провеждане на национални протести в София.

В писмо от СНЦ "Синдикат Охрана“ се декларира, че надзирателите са крайно обезпокоени от неизпълнението на поетите ангажименти постигнати, във връзка с преговорният процес през 2018 г., а именно отпускането на допълнителни бройки към съществуващите щатни разписания на ГДО и ГДИН.

С приемане на проект на Постановление на МС за допълнение на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, приета с Постановление 129 на МС от 2012 г., в което е посочена само едната специализирана главна дирекция в Министерство на правосъдието, а именно - Главна дирекция "Изпълнение на наказанията“, се нарушава постигнатото изравняване на социалният статус на служителите в двете специализирани главни дирекции в МП.

"Неизпълнението на споразумение рег. № 93-00-28 / 30.01.2020 г. между Министъра на правосъдието и синдикалните организации в МП, в частта му от раздел II , чл. 3, (1) "Сътрудничеството между страните при осъществяване на социалният диалог се осъществява чрез : Представяне на писмени предложения, становища, позиции и други документи по въпроси свързани с трудовите и социално -икономически интереси на служителите, членове на синдикалната организация; Провеждане на срещи, консултации и водене на преговори; Провежданите срещи между Министъра на правосъдието и само едната от синдикалните организации - ССЗБ са в груби нарушения на сключеното споразумение", е посочено в писмото.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Почивай в мир! Само на 54 години той ни напусна внезапно
Ето ги големите печеливши, които работят в Деня на труда и не иск...
Eurostat: Българите работят най-малко допълнителни часове
Неприятна изненада утре
Епидемиолог обясни защо ваксината против коклюш е изключително ва...
Най-после намалиха една цена!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).