Мустафа, причинил мелето с две жертви край Айтос, поиска у дома! Вижте какво реши съдът!

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
15:29 / 05.11.2020
2353
Бургаският апелативен съд не уважи жалбата на Мустафа Мустафа от село Чукарка за промяна мярката за неотклонение от задържане под стража в по-лека и потвърди ареста му.

Мъжът е с най-тежката мярка за процесуална принуда след като бе привлечен като обвиняем за катастрофата от 25 септември т.г. край . Айтос, при която загинаха двама от спътниците му Х.И. и Е.Ю., а третия И.М. получи телесни наранявания.

С определение от 30 октомври 2020 г. Окръжен съд – Бургас е оставил без уважение молбата на защитника на Мустафа за изменение на мярката за неотклонение. Днес Апелативен съд – Бургас потвърди съдебния акт като правилен и законосъобразен.

 В определението си апелативните съдии посочват, че безспорно  събраните до момента доказателства не променят обоснованото предположение, че обвиняемият Мустафа е съпричастен към престъплението, за което е предвидено наказание от три до петнадесет години лишаване от свобода.

Въззивният състав споделя извода, че не е отпаднала и опасността от укриване на обвиняемия. Твърденията, че Мустафа Мустафа пребивава във Франция единствено, за да работи и представеното доказателство, че трудовата дейност там е прекратена, съдът намира за недостатъчни, за да отпаднат обективната възможност той да напусне страната и желанието му за това. Предвиденото сериозно наказание за престъплението, извършените преди това нарушения на правилата за движение, придобития опит за пътуване и живот в чужбина са достатъчни да обосноват все още съществуваща реална опасност от укриване.

Необремененото съдебно минало, постоянния адрес и положителните данни за личността на Мустафа., заявената липса на претенции към него от родителите на починалите момчета, които са и роднини на обвиняемия, са обстоятелства вече обсъждани от съдилищата при първоначалното вземане на мярката, които не водят до нов правен извод.

Според апелативните съдии срокът на задържане също не може да се приеме за прекомерен, тъй като е в рамките на предвидения в закона и е съответен на извършваното разследване. Все още не е изготвено заключението по назначената автотехническа експертиза, което ще детайлизира механизма на произшествието, степента на съпричастност на обвиняемия и може да наложи  преоценка на въпроса за адекватната мярка за неотклонение. Към момента взетата такава е съобразена със закона и доказателствата, се посочва в  постановения съдебен акт.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Виж коментарите (0)

Още по темата (3):
05.10.2020 Оставиха в ареста Мустафа, който уби две млади момчета на пътя край
Айтос
05.10.2020 Мустафа пред съда: Аз искам да съм на мястото на моите загинали
братовчеди
28.09.2020 Искат постоянен арест за Мустафа, причинил кървавото меле с двама загинали край Айтос
Още новини от Национални новини:
Лекар апелира: Спрете с целуването на бебето
Без преференциални цени на рибата по морето
Салата за 1,50 и основно за 3 лв. в стол за студенти
Управител на хотел в Слънчев бряг: Нямахме избор
Как да взимаме по-висока пенсия?
Експерт: Харчим повече, хората решиха да живеят


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).