Министър в кабинета "Орешарски" източил близо 15 000 евро от социалната система на Франция

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (19)
15:15 / 04.06.2013
8467
Последният избран за министър в кабинета "Орешарски" - арх. Иван Данов с ресор инвестиционно проектиране в новосъздаденото ведомство, е източил близо 15 000 евро от социалната система на Франция. Това съобщава сайтът "Биволъ", позовавайки се на документи от френското Бюро по труда.

Назначението на арх. Данов бе първата рокада в кабинета Орешарски още преди да бъде гласуван. Това се наложи заради връзката на предишния номиниран за поста Калин Тихолов със скандала "Дюнигейт" от началото на 2013 г. и с подробния устройствен план за застрояването на Несебър.

За часовете, в които бяха извършени първите персонални промени в тогавашния проектокабинет, обаче не е излязло наяве миналото на Данов като безработен във Франция, пише "Биволъ".

Той се регистрира във френското Бюро по труда в Париж с адресна регистрация при свои познати в града, след като губи работата си в архитектурното бюро Juvenelle, Bar sur Seine, Troyes. Там той работи през 2003 г. и 2004 г. Пред "Биволъ" собственикът на фирмата описва арх. Данов като добър професионалист и обяснява, че го е освободил заради рязък спад в поръчките.

В продължение на девет месеца - от октомври 2004 г. до юни 2005 г., арх. Данов получава помощи като безработен в размер на 60,03 евро на ден, нарушавайки драстично френското законодателство в тази сфера. Той източва неправомерно общо 14 707,50 евро от солидарния фонд на френските трудещи се.

Според закона във Франция всеки месец безработният трябва да декларира, че е на разположение и си търси работа. Той е длъжен да уведоми Бюрото по труда за отсъствие, по-дълго от 7 дни, а ако остане в чужбина повече от пет седмици, автоматично трябва да бъде лишен от помощи. В периода, в който Иван Данов получава компенсации за безработни, той прекарва във Франция едва 17 дни, уточнява изданието.

На 24 септември архитектът получава писмо от властите, с което е уведомен, че влиза в системата за безработни на 29 септември. Точно на тази дата той заминава обратно за България. В края на октомври се явява на интервю за работа в Париж, където остава до 6 ноември 2004 г. Връща се във Франция за на 29 март 2005 г. за четири дни и за още седем на 20 април.

Връщайки се в България, арх. Данов си намерил друга работа, после започнал да преподава в УАСГ, където бил асистент преди да замине за чужбина през 90-те години.

Справка на "Бивол" във фирмените регистри показва, че на 10 март арх. Иван Евгени Данов е регистрирал фирмата "Данов и партньори". В автобиографията си, публикувана на сайта на Министерския съвет, новият министър сам посочва, че от 2005 г. е управител на фирмите "Данов и партньори" и "Данов дизайн".

Според френското законодателство, ако безработният започне работа - във Франция или в чужбина, е длъжен да декларира промяната и съответно да спре да получава помощи за безработни от датата на постъпване на работа.

Това означава, че арх. Данов е преподавал и създавал бизнес в България, докато пред властите във Франция е твърдял, че живее в Париж и е безработен, изтъква "Биволъ". Френският наказателен кодекс предвижда за това престъпление пет години затвор и 375 000 евро глоба. Заради миналата 5-годишна давност новият български министър не е заплашен с лишаване от свобода, отбелязва сайтът.

Давностният срок за измамата обаче е 10 години и Франция може да го осъди да върне получените неправомерно пари заедно с лихвите и солидна глоба, посочва още "Биволъ".


Виж коментарите (19)

Още по темата (455):
02.05.2023 Плащаме 4400 евро на Местан и ЕСПЧ, защото Изборният кодекс не му дава да агитира на майчин език
17.01.2014 Еврокомисия ще разследва сигнали от ГЕРБ за купуване на гласове от ДПС
19.10.2013 Костинбродският кьорфишек, или как рибата излезе цаца
18.10.2013 ГЕРБ излезе с декларация по случая "Мултипринт"
14.10.2013 Повдигнаха обвинение на бившия главен секретар на МС за костинбродските бюлетини
17.09.2013 Бойко: Станишев е финансирал предизборната си кампания с пари на Пловдивския панаир
Още новини от Национални новини:
"Сиела Норма" ще осигурява машинния вот на изборите
Синът на известен наш бизнесмен обяви: Без да се замислих, приех ...
Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено
Голяма банка предупреди своите клиенти
Габриела Пеева: Обвинена съм в нещо, което не съм сторила
Хотелиери от Гърция: Има цели хотели, заети от български туристи ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).