Министър Трайков изпрати писмо до работещите във ВМЗ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
17:09 / 19.02.2010
2252
По повод протестите на група работници във ВМЗ ЕАД гр. Сопот през декември 2009 г. и санкциите, наложени от мениджмънта на дружеството, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков се обърна с писмо към работниците и ръководството на предприятието.

В писмото министър Трайков подчерта желанието на държавата и на МИЕТ като принципал на дружеството да осигури стабилна, сигурна и предвидима среда за работа във ВМЗ. Осигуряването на поръчки и качественото им изпълнение е целта, обединила усилията на държавата и ръководството на компанията за стабилизиране и оздравяване на дружеството. Само по този начин може да бъде осигурено редовното изплащане на заплатите и да се покрият всички дължими забавени плащания към доставчиците и фиска, подчертава министър Трайков.

Действия като тези на 15 декември 2009 г., когато група работници преустановиха работа и блокираха входа на предприятието, не са добри нито за дружеството, нито за хората, работещи в него. Протестите не са били подкрепени от двете синдикални организации в предприятието и не са били предварително оповестени, каквито са изискванията на Закона за митингите, стачките и демонстрациите. В този смисъл могат да бъдат квалифицирани като незаконосъобразни и целящи обща дестабилизация на дружеството в момент на изпълнение на важна поръчка.

Самоволните действия на групата са довели до забавянето на поръчката, за което предприятието е заплашено с неустойки в размер на 2 млн. лв. "Това накърнява значително имиджа на ВМЗ ЕАД, гр. Сопот като коректен и предвидим бизнес партньор и създава недоверие във възможностите на дружеството да изпълнява в срок поръчките си. Ето защо, нито държавата в лицето на МИЕТ, нито ръководството на предприятието, могат да продължат да толерират подобни практики", се казва в писмото на министър Трайков. Той се ангажира държавата да продължи да оказва логистична и всяка друга възможна подкрепа на мениджмънта за осигуряване на нови договори и призовава работещите във фирмата да поемат своята отговорност за извеждане на дружеството от тежкото му финансово състояние. Това ще позволи предприятието да нормализира работата си и да обслужва редовно задълженията си, в това число и към работниците и служителите.


Виж коментарите (1)

Още по темата (77):
27.03.2023 Голям работодател в България с печалби за милиони даде хубав бонус на всички работници
23.08.2022 Договорът за скъпия превоз във ВМЗ-Сопот вече е в прокуратурата
19.08.2022 Министър Стоянов: ВМЗ-Сопот умишлено се води към фалит
10.06.2022 По-високите заплати във ВМЗ са факт
09.06.2022 Обявиха дългоочаквана новина за работниците във ВМЗ Сопот
06.06.2022 ВМЗ-Сопот: Нинова не е права, отчитаме рекордни приходи
Още новини от Национални новини:
Правителството реши: 39 млн. лева за заплати в университетите
Третото издание на DigitalK&A1 Awards отличи топ 3 на технологичн...
Спипаха бракониер, той: Разхождам се въоръжен заради мигранти
АДФИ проверява 2 министерства и 34 общини след искане на Сметната...
Кметът на Варна със заповед и санкция до 50 000 лева за нарушител...
Откриха обгорени тленни останки на мъжа, обявен за издирване


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).