МОН ще осигури допълнително обучение по български за децата на бежанците

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:37 / 30.09.2016
3541
Допълнително обучение по български език ще преминават децата на бежанци, записани в детските градини и училищата у нас.

Това гласи проект на Наредба за условията и реда за приемане и обучение на лицата, търсещи или получили международна закрила, качена за обществено обсъждане в сайта на МОН. Документът беше предварително съгласуван с Държавната агенция за бежанците, Върховния комисариат на бежанците към ООН и неправителствени организации. 

След влизането в сила на новия Закон за предучилищното и училищното образование МОН изготви държавен образователен стандарт за изучаване на книжовния български език от деца, чийто майчин език не е българският. 

Сред тях са и децата на търсещите закрила. Учениците ще посещават часове извън училищния план по време на учебните занятия и/или през лятната ваканция в зависимост от потребностите им. Обучението в училищата ще се провежда по учебни програми, разработени за български като чужд език.

При записването децата ще посочват ниво на владеене на български език, както и на други европейски езици. Ще трябва да запишат завършения в родината си етап или степен на образование, профила или професията си. Ако записаните между V и X клас в българските училища не могат да предоставят документ за завършен предходен клас, ще имат възможност да валидират придобитите знания.

Пълнолетните чужденци, които искат да се запишат в българско училище, ще бъдат насочвани към професионално образование. Целта е чрез образователна интеграция да не се допусне тяхното социално изключване и да не се допусне радикализация.

Новата наредба предвижда образователната услуга да се осъществява в задочна, индивидуална, самостоятелна и вечерна форма.

Дейностите по приема ще се организират от координиращ екип към детските градини и училищата. Българските училищата ще могат да приемат желаещите да учат чужденци през цялата година, но не по-късно от 30 дни преди края на втория учебен срок. 

Директорите ще трябва да определят комисии от педагози за провеждане на събеседване и насочване на децата към подготвителна група или определен клас.

Виж коментарите (0)

Още по темата (903):
07.06.2023 "Бизнесът за Пловдив" направи щедро дарение за децата на Сирия
24.11.2022 Безпрецедентен миграционен натиск! Все повече чужденци сред
каналджиите!
02.11.2022 Чужденци откриха в каналджийството доходоносен бизнес
18.10.2022 Голям проблем! Трупове на бежанци стоят с месеци в бургаска болница
06.10.2022 Трима хванати с мигранти на АМ "Тракия"
20.09.2022 Разбиха престъпна група за каналджийство
Още новини от Национални новини:
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...
Хакери, представящи се за известна българска куриерска фирма, изм...
Проф. Кантарджиев: Ако детето е било в контакт със заразен с кокл...
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).