Личните карти с чип и е-подпис от 2018 година

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (9)
13:42 / 22.06.2016
6433
Личните карти ще имат опция за имплантиране на чип и електронен подпис от началото на 2018 година. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене поправки в Закона за българските лични документи. 

Иновацията ще дава възможност на гражданите да се възползват от предлаганите от държавата електронни услуги само с личната си карта. Тази опция за документа за самоличност обаче няма да е задължителна, а ще се прави само при изрично желание на гражданина. 

Това означава, че от 2018 г. няма да се налага всички да се наредим на опашки за нови лични карти, а е-подписът и чипът ще се слагат след изтичане давността на старата. 

От МВР са предоставили статистика, според която подмяната ще стане сравнително бързо, като средно на година се преиздавали по около 600 000 лични карти. 

С други поправки се разписаха административни мерки срещу евентуално навлизане на бойци за Ислямска държава на наша територия. 

Те предвиждат възможност за неиздаване и отнемане на документи на лица, за които има данни, че са свързани с терористични организации и дейности. 

Отхвърлени бяха обаче промените, предложени от депутата от ДПС Илия Илиев, които предвиждаха лични карти да се издават и на лица без постоянен адрес. Мотивите му бяха, че на много хора от ромското малцинство жилищата им са съборени и за да си извадят документи, сега трябвало да се вписват фиктивно на чужд адрес, заради което имало къщи и апартаменти с по 200-300 души на книга. 

Другите формации в НС обаче не възприеха аргументите, като най-остро срещу поправките се изказаха депутати от ПФ.

"Ако искате патриотизъм, елате в ДПС - ще ви научим", отговори на атаките пък Рамадан Аталай от Движението.


Източник: Агенция "Монитор"

Виж коментарите (9)
Още новини от Национални новини:
Фермер: Положението е наистина смазващо!
Край с евтините картофи
Проф. Рачев: Времето по празниците ще е динамично, трудно ще се п...
Защо се налага да доплащаме за уж безплатните лекарства?
Велики вторник е - ден за поука
Не забравяйте чадърите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).