Купуваме нови влакове за 300 млн. евро

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (25)
16:28 / 18.10.2011
7540
Холдинг БДЖ няма да връща 50-те мотриси Сименс. Министър Симеон Дянков преговаря с германския си колега Волфганг Шойбле държавната банка КFW да не прибира влаковете заради неплатените вноски по заема. Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски. Водят се разговори банката да изчака още малко да се стабилизира БДЖ и започне да плаща поне лихвите по кредита, обясни Московски.

Наскоро стана ясно, че БДЖ не са внасяли никакви вноски от 2010 г. Кредитът за влаковете е обезпечен с мотрисите и финансовата институция предупреди, че ще ги вземе.

На 1 януари 2014 г. ще бъдем готови с апликационна форма за 300 млн. евро за нови влакове по ОП "Транспорт", които Брюксел обеща да включи във втория програмен период от 2014 до 2020 г. Брюксел може да ни даде пари за нови влакове още този програмен период от неусвоените пари за други проекти. В средата на 2012 г.ще обявим търг за доставка на влаковете. Опитът от търга за мотриси за Софийското метро показва, че за 18 месеца возилата могат да бъдат доставени, обясни транспортният министър.

Композиция с 10 нови вагони на цена около 1,5 млн. долара са предлагали на български жп шеф преди време от руски завод. Новите мотриси за нашето метро са произведени в завода в Митищи, който прави вагони още от царско време - 1897 г. БДЖ няма да закрива или разрежда влакове, които са на загуба, докато не бъде направен пълен анализ за алтернативен транспорт до засегнатите селища. Ако няма, държавата ще поеме загубите на линиите, категоричен е Московски.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (25)
Още новини от Национални новини:
Нови ремонти на АМ "Тракия"
Зрелостници сигнализираха за проблеми и на втората задължителна м...
БНБ затяга критериите за отпускане на ипотечни кредити
Гърмежи и валежи до часове
Публикуваха отговорите за втората матура
Социалната комисия отказа да гласува увеличението на пенсиите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).