Кубинки на парламентарната трибуна: Депутатите се извиниха на битите от полицията протестиращи

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
14:59 / 17.08.2021
5171
Парламентът осъди в декларация бруталното полицейско насилие срещу протестиращи граждани през миналата година и се извини на жертвите.

В декларацията полицейското насилие се определя като "позорящ акт на нечовешко и унизително третиране, забранен от конституцията и международните договори, по които България е страна. Народното събрание настоява и за обективно и безпристрастно разследване, за справедливо наказание както на преките извършители и ръководителите им, така и на отговорните лица, прикрили деянието им. 

Междувременно депутат извади на парламентарната трибуна чифт полицейски кубинки. Това се случи по време на дебатите покрай изслушването на вътрешния министър Бойко Рашков по повод полицейското насилие на протестиращи младежи миналото лято.

Кубинките "акомпанираха" на изказването на Арман Бабикян от "Изправи се БГ! Ние идваме!. "Злото е сторено, но ще направим два пъти по-голямо зло, ако замълчим и оставим нещата да отминат", заяви депутатът, който бе част от "Отровното трио" - организаторите на миналогодишните протести.

Бойко Рашков пред парламента: Част от битите младежи са били в състояние, граничещо с опасност за живота им

"Дали полицейският ботуш на властта е по-висок от иконата, която сте сложили вкъщи? Дали този ботуш е по-висок от свободата?! Може да не го казвате, но си мислете, докато се молите пред иконата. Защото България не може винаги да се връща назад и да се оправдава с това. Трябва да вземем решение дали искаме да вървим напред", каза още Бабикян. 

На балкона на парламентарната зала присъстваха част от битите младежи, които бяха поканени от председателя на НС Ива Митева.

Те обаче не дочакаха края на дискусията. "Младите хора, които бяха бити миналата година и бяха на балкона на НС, са си тръгнали вероятно неудовлетворени от това, което тази зала прави", коментираАнтоанета Цонева от ПГ "Демократична България". 

"Няма категория за начина, по който Гешев се отнася към това зверство", заяви Цонева. Затова той трябва да представи доклад за системните проблеми при проява на полицейско насилие", смята тя.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)

Още по темата (4080):
11.10.2022 Проф. Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат
14.07.2022 Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
06.07.2022 Осъдиха жена, гласувала два пъти на парламентарните избори през април 2021
г.
25.05.2022 След въпрос на ГЕРБ премиерът скандално призна: Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация
23.05.2022 Журналистка провокира Слави Трифонов с въпроси: Държавата става все по-зле! Ти къде си, Слави?
05.05.2022 Кристиан Вигенин сподели за приоритетите на БСП
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).