Кольо Парамов: Правителството ще изтегли още 2 млрд. лева заеми в следващите месеци

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
13:26 / 04.10.2013
5204
Икономиката на страната върви към катастрофа, предупреди в ефира на bTV икономистът Кольо Парамов, обвързан в миналото с БСП. Той посочи, че причината е сгрешеният бюджетен модел, заради който приходите не могат да бъдат събрани.

Бюджетът е съставен по модел от 1994 година, а ситуацията днес е коренно различна, поясни още икономистът и призова за спешни промени.

Заради бюджетните слабости правителството ще тегли още заеми. "Говорим два месеца за тегленето на 1 млрд. лева заем, а никой не разбра, че следващата седмица финансовият министър ще изтегли още 700 млн. лева", заяви Парамов.

Той прогнозира, че до края на годината ще бъде изтеглен още 1 млрд. лева, а в началото на 2014 година - още 1 млрд. лева.

Още по темата
Чобанов: Протестите ни помагат да се фокусираме върху реформите
Кабинетът одобри дефицит до 2% от БВП и нов дълг за 1 млрд. лв.

Парамов посочи и още слабости на правителството и една от тях е Министерството на инвестиционното проектиране. Според него трябва да бъдат променени 82 закона, за да заработи ефективно това министерство. През март 2014 година институцията трябва да започне да подава проекти за европейско финансиране, но до тогава то няма да е заработило и само ще губим време, смята още икономистът.

Парамов заяви, че кабинетът на Пламен Орешарски не може да се пребори с монополите, защото депутатите, особено от БСП и ДПС, са обвързани с техните интереси.

Евгени Кънев, един от икономистите, изготвили програмата на Реформаторския блок, обясни, че със социалните мерки правителството си купува време. Според него сега правителството обещава, но няма дългосрочна визия за развитието на страната. Посочените в плановете мерки всъщност са само временни действия, смята икономистът.

Кънев направи разяснение и по една от мерките, които Реформаторският блок предложи вчера. Става въпрос за премахването на т. нар. плосък данък. Според икономиста става въпрос основно за въвеждането на необлагаем минимум, чийто размер тепърва ще трябва да бъде уточнен.


Виж коментарите (10)
Още новини от Национални новини:
Кампания 2024: Какви промени се готвят в обвързаното подпомагане ...
Вигенин води листата на БСП за евроизборите
Синоптикът Янков ни попари с прогноза за празничните дни
Велико Минков: Притеснявам се Габриела не е в добро психично съст...
Президентът на Хърватия: Само България е по-зле от нас
Плъзна нова измама с имейли, SMS-и и гласови съобщения


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).