"Кой уши байрака", изпята на турски на митинг на ДПС, разбуни интернет

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (34)
11:37 / 28.09.2015
6248
Изпълнение на патриотична песен за Райна Княгиня на турски на откриването на предизборната кампания на ДПС разбуни интернет. Видео, качено в социалните мрежи от местен журналист, показва лидерът на ДПС Лютви Местан, бившите министри Мариана Георгиева и Хасан Адемов и депутатът Камен Костадинов седят на импровизирана трибуна в Исперих. 

Известният турски певец Фарук Йълмаз започва изпълнението на "Кой уши байряка" на български, но след това преминава на турски.

Записът предизвика разнопосочни коментари в социалните мрежи и ДПС излезе с официална позиция. В нея се казва:

"По повод разпространено и опита на участници в изборната надпревара от други политически партии за създаването на излишно напрежение заявяваме, че категорично отказваме да участваме и да бъдем използвани в подобен тип провокация! Защото опитите да се употреби музикалното богатство на фолклора на Балканите за противопоставяне на хората, могат да бъдат определени само като провокация".

В съобщението се заявява още, че няма нищо по-хубаво от това на митинг на ДПС да се пее патриотичната песен за Райна Княгиня, защото байракът, ушит от нея, "е и наше знаме, защото всички живеем под него".

От партията подчертават, че нейните симпатизанти, които с гордост се пели химна на България, искрено са се радвали на песента и на това, че един изследовател на фолклора на Балканите е намерил песен с друг текст, но със същата мелодия, "което само доказва, че за музиката няма граници и предразсъдъци".

От ДПС допълват, че е много важно да се обърне внимание на това, че не става въпрос за превод от български на турски, което би било гавра с песента, а за друга автентична песен с друг текст на същата мелодия.

"Струва си да си припомним, че във филма на Адела Пеева "Чия е тази песен" се проследява историята на една друга песен - "Ясен месец", която у нас е химн на Странджа, но битува във фолклора на всички балкански народи преобладаващо като любовна песен. Факт е, че на Балканите много често с една и съща мелодия се пеят песни на различните езици, което е доказателство за богатството на фолклора, а не повод за истерия. 

Фолклорът е колективен феномен, който не признава граници, не разделя, а събира етносите. Да се приеме този факт е въпрос на култура", се казва още в становището на партията.

"Да се приеме този факт е въпрос на култура. Този феномен на балканската музика е еманация на заедността и толерантността, които са наше кредо", се подчертава в позицията на ДПС.




Виж коментарите (34)

Още по темата (892):
10.05.2023 Пепа Деведжиева: Разкритията на Чингарова са след дъжд качулка
09.05.2023 Предсeдателят на РИК-Пловдив за думите на Чингарова: Не трябва да се допускат подобни внушения
09.05.2023 Бивш председател на ОИК: Твърденията на Чингарова са абсурдни
09.05.2023 Районна прокуратура Пловдив се самосезира, започва проверка
09.05.2023 Освободен зам.-кмет на "Централен" разбуни духовете с обвинения за фалшифицирани избори в Пловдив
15.10.2019 Мирно и кротко: Последната сесия на ОбС Пловдив свърши за 20 минути
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Лоша новина за абсолютно всички шофьори у нас
Наши бизнесмени: Работните си места ще загубят хиляди служители
Вижте с какви заплати в бруто "Кауфланд" примамва служители
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).