ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
КЗП: Нестандартните проходилки може да са опасни за децата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:22 / 06.11.2009Коментари (0)1449
©
Нов модел опасна проходилка
След като преди две седмици резултатите от лабораторни изпитвания на два модела детски проходилки показаха, че изделията крият редица рискове от нараняване за евентуалните им ползватели, инспекторите на Комисията за защита на потребителите (КЗП) предприеха проверки в търговската мрежа за наличието на други сходни или различни от тях модели. При инспекциите са изискани документи, удостоверяващи извършени действия по оценка безопасността на изделието преди пускането му на пазара, задължителната информация за производител, вносител и съществени характеристики на стоката. Експертите на КЗП съветват родителите да не се поддават на емоцията да доставят радост на децата си с нестандартни на вид проходилки, когато това може да бъде за сметка на безопасността на малчуганите. Важно е при избора на модел да обърнат внимание на стабилността на изделието, надеждното заключване, остротата на ръбовете и елементите за игра или декорация, с които е аранжирано. Тези са най-честите проблеми при проходилките, които създават предпоставки за възникване на инциденти от различен порядък.

Такива се оказаха и несъответствията на последния до момента забранен модел, до който са достигнали инспекторите на КЗП при една от проверките в търговски обект в столицата. Външният вид на проходилката е особено атрактивен за децата, но и за техните родители, които искат да им доставят радост, с това, че на масичката пред детето има глава на пате от двете страни на която са поставени дръжки. Тя е с метална конструкция, а останалата част е изработена от пластмаса, като основните цветове са жълто и синьо. В първия момент представителите на контролния орган са се усъмнили в безопасността на проходилката, тъй като тя много е наподобявала по външен вид наскоро спрените два модела проходилки. Тогава те са поискали документи за извършени дейности от страна на производителите по оценяване и удостоверяване на съответствието на изделието с изискванията за безопасност, каквито не са представени. Това е станало причина за мигновеното издаване на заповед на председателя на КЗП Дамян Лазаров за временното спиране от продажба на проходилките и изискването от търговеца да възложи изпитването им в лаборатория.

Лабораторните изпитвания са показали, че проходилката е изработена по начин, който предпоставя сериозни рискове за децата при употребата й. На първо място това е опасността от порязване или убождане на детето. Те могат да бъдат причинени от острите ръбове на пластмасата, която е достъпна до ръцете на детето и при движение от негова страна докато си играе с елементите върху масичката или други предмети, ако то прокара пръстите си по ръбовете, ще получи порезни рани. За да не съществува тази опасност, всички ръбове трябва да са с радиус на закръгляне не по-малък от 2 мм. Освен острите ръбове, друга опасност - от убождане и удряне, крият неподходящо закрепените елементи върху проходилката като подвижни части, главата на патето, която се върти и човката може да се окаже много близко до тялото и главата на детето и да го нарани чрез притискане или удряне у тях.
Наред с тези несъответствия, проходилката се оказва и доста нестабилна, защото притежава един-единствен заключващ механизъм, като стандартът изисква те да са поне два, за да има сигурност, че ако единият се освободи, другият ще предотврати задвижването й. Още по-голям е рискът за нежелано тръгване на проходилката поради това, че единственият заключващ механизъм се освобождава само с извършване на едно действие, при положение че задължителните изисквания за осигуряване безопасността на тези продукти е освобождаването на заключващия механизъм да става чрез две, независими едно от друго действия.

Съобразяването с това би предотвратило неволното отключване или заключване на механизма от страна на детето при негово движение, докато е в проходилката. Оказва се, че освен порязване на детето и травми, причинени от нежелано задействане или освобождаване на заключващия механизъм, то може да пострада и от спонтанно сгъване на проходилката, която да приклещи тялото му. Това е особено опасно, тъй като конструкцията на проходилката е метална и е доста здрава и масивна предвид крехкото телце на детето. Подобен инцидент може да възникне поради това, че сгъването се осъществява свободно, без използването на никакъв инструмент.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: