И непълнолетни ще сядат зад волана

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (93)
11:53 / 03.08.2011
10147
16-годишните младежи ще могат да взимат временно удостоверение за управление на автомобил и да шофират с придружител до навършване на пълнолетие. Това е записано в националната стратегия за подобряване на безопасността по пътищата, която обхваща периода 2011-2020 г.

Тя е подготвена от представители на различни министерства и инспекции, приета е от държавната комисия по безопасност на движението и предстои да се гласува от МС.

В момента законът позволява младежите да карат шофьорски курсове след 16-ата си година, но до навършване на пълнолетие -18-годишна възраст, нямат право да сядат зад волана.

Идеята за по-ранна възраст на шофьорите контрастира със статистиката, според която най-често младите водачи предизвикват тежки произшествия на пътя.

В стратегията това също е отчетено това и се предлага да се ограничат правата на младите водачи (които имат по-малко от година опит зад волана), като им се забрани да шофират нощем без придружител, както и да возят пътници без старши шофьор в колата.

Амбицията на стратегията е през следващите 10 години броят на убитите при пътни произшествия да намалее с 40%, а на ранените - поне с 20%.

Източник: в. "Сега"


Виж коментарите (93)
Още новини от Национални новини:
Анна-Мария е новата Царица на розата 
Искат промени в шофьорските курсове заради тежките катастрофи нап...
Обмислят нови обезщетения при пенсиониране
Техническа грешка на матурата по БЕЛ
"Хайде", "боя", "ерген" не са български думи
Важна информация за изборите в чужбина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).