Хлапета с над 10 хиляди зъба извадени за година

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (16)
15:07 / 07.11.2011
4076
Над 10 хиляди постоянни зъби на деца до 18 години са извадени само през миналата година, посочи тревожната статистика д-р Виктория Жекова, ръководител на националния екип по силанизация.

Във Варна се проведе кръгла маса по безплатната програма за силанизиране на детските зъби. Тя обхваща над 20 хиляди малчугани от 5 до 9 години и се финансира от министерството на здравеопазването в размер на 1,3 милиона лева. Силантите са дентален материал, който образува много тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини, пази от кариес и спестява пломбите.

Благодарение на тях кариесът се редуцира със 70-75 %. 98 процента от децата в Япония са със силанти на зъбите, а в България само около 1 %, посочи д-р Жекова. Досега от безплатната процедура, която изтича в края на ноември са се възползвали едва 3170 деца от 23 региона в страната. Ниските резултати се дължат на слабата информираност на родителите, отчетоха участниците в кръглата маса, които заедно се обвиняваха за несвършената работа. Преди безплатната програма средната цена на силанизиране на един детски зъб е била 50 лв., припомниха докторите. Очаква се да бъде удължен срокът на безплатната процедура.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (16)
Още новини от Национални новини:
70-годишни дядовци ще ни спасяват по нашето море
Какъв е размерът на трите вида пожизнени пенсии?
Пътник е нападнал с юмруци кондуктор в бърз влак
Голям празник е
Извънредно заседание на парламента: Депутатите прекъсват ваканция...
Нови ремонти на АМ "Тракия"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).