Хаджигенов и Бабикян няма да бъдат съдени за акцията срещу Руското посолство

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:53 / 08.04.2022
1406
Софийска районна прокуратура обяви в петък, че няма да привлича към наказателна отговорност Николай Хаджигенов и Арман Бабикян за акцията с червена боя срещу руското посолство. По-рано през деня полицията ги арестува и срещу тях бе образувано досъдебно производство за хулигански действия. Делото ще бъде прекратено.

Действията на прокуратурата са обясними. През ноември миналата година Европейският съд по правата на човека осъди България заради ареста и осъждането на Асен Генов и Цветелина Сърбинска, които боядисаха паметника пред централата на БСП. Двамата бяха осъдени за хулиганство, докато акцията им бе с политически характер и нямаше никакви хулигански подбуди.

В петък сутринта лидерите на гражданското движение "Ние идваме" Николай Хаджигенов и Арман Бабикян бяха арестувани заради протестна акция пред руското посолство в София.

По пример на протеста в Прага преди седмица адвокат Хаджигенов е излял червена боя върху табелата на входа на посолство. Хаджигенов и Бабикян обявиха, че така са изразили гражданската си позиция срещу войната в Украйна.

Полицаите поискаха документите за самоличност на двамата и след като не ги получиха, им сложиха белезници, качиха ги в патрулни коли и ги отведоха за разпит в Първо РПУ. Според полицейския протокол отказът да се предоставят лични документи за проверка води до задържане и отвеждане в районното за детайлна проверка.

Адв. Хаджигенов обаче успя да се организира за живо излъчване от патрулката. Повече вижте във видеото.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Как да се предпазим от ухапване на кърлежи?
Обичан морски курорт вече гъмжи от туристи
Лошо време на Разпети петък, удрят ни бури и градушки
Български фермер разкри огромна далавера с млякото у нас
Отложиха пускането на газовия терминал край Александруполис


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).