Гроздан Караджов: Не съм искал допълнителни 3,9 милиарда от бюджета. Това е лъжа!

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (1)
11:43 / 09.06.2022
2002
Това, което Ви беше представено вчера като основен проблем, че съм поискал допълнителни 3,9 милиарда допълнително от бюджета, е лъжа. Аз никога не съм искал тези пари, няма нито един ред от моя страна, свързан с тези лъжи и с такива искания. Това каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов, който е от квотата на "Има такъв народ", предава репортер на Sofia24.bg.

По-рано той депозира оставката си в Министерския съвет.

"Никой не е поставял условия за даване на допълнителни средства", уточни Караджов. 

Той сигнализира, че в резултат от решенията на Народното събрание са се натрупали допълнителни средства в дефицит, които отварят сериозна дупка в бюджета. "Това, за което аз информирах колегите е, че има сериозно дупка в бюджета в размер на 3,9 милиарда, която се получава от няколко източника". 

"Първият е решението на НС, по които по точка 1 и 2 от това решение, се  прехвърлят да се ползват от нашия бюджет 1,2 милиарда за стари плащания и втора, в точка 4, още 1,2 милиарда, които също са за стари и недовършени работи. Като и двете точки, касаят договори, за които бюджета на МРРБ е натоварен допълнително, извън планираното през декември", допълни Караджов.

"Ако отворите стенограмите на НС, включително няколко срещи в коалиционен формат е поет ангажимент, че тези средства ще бъдат добавени в актуализацията на бюджета, в противен случай ще се получи тази дупка, системна дупка, дупка, която заплашваща финансовата стабилност на страната", категоричен е министърът. 

"Вторият източник на такъв дефицит, тоест дотук 2,4 милиарда, е незалагането на средства за АМ "Хемус" и скоростния Видин-Ботевград. Нито една стотинка не беше оставена там, с уговорката по време на бюджетната процедура, министърът на финансите каза, че там няма да се слагат средства, защото когато се разплете казуса с инхаус договорите, тогава ще имаме финансиране. Работата спря, за съжаление по тези магистралите. Там са половин милиард по инхаус и още половин милиард, които са по ЗОП процедури. 

Министърът показа документ, в който е описан целия натрупан дефицит.

"За съжаление този дефицит се е натрупал с решения на НС. И затова, че първоначално не е предвидена сума за магистралите", допълни Караджов. 

Отделно обещахме половин милиард на общините за да си изградят ВиК системи, проекти и общински пътища, които са в ужансо състояние. Ето това са всичките 3,9 милиарда. Но те никога не са искани, само са представени пред работната група. Моят въпрос към нея беше следния: Как да премостим толкова голям недоимък до края на годината?", допълни Караджов.

"Мнението ми беше, че можем да забавим плащанията, но дали ще се справим и дали няма да се състои един системен риск", категоричен е Караджов.

Министърът представи и стенограма от заседанието в сряда от Министерски съвет. 

"В бюджета на МРРБ има само обещани неща за над 3 млрд лева, обещани от финансовия министър, но не са влезли в бюджета. Никъде не е казано, че това е условие за приемане на бюджета", подчерта Караджов. 

"Алармирам, че се отваря системен риск за бюджета и системен риск за републиканската пътна мрежа, защото аз трябва да избирам от няколко неща, да откажем финансиране на общините, да съкратим новите възлагания и да неремонтираме тези пътища, за които сме обещали на хората и които ги има на картата на министерството на регионалното развитие. Това ще създаде риск за републиканската мрежа", обясни на брифинга министъра. 

Караджов отговаря на твърденията на министър-председателя Кирил Петков, че разрива на управляващата коалиция е причинен от това, че Гроздан Караджов е искал да плати на фирмите, които изграждат магистрала "Хемус", наети от предишното управление. 

Вчера лидерът на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите си и слага край на коалицията.


Виж коментарите (1)

Още по темата (767):
04.09.2022 Слави Трифонов провокира с нестандартни клипове
10.08.2022 Ивайло Вълчев от ИТН: Ако е имало сценарий за падане на кабинета "Петков", не е бил написан от нас
10.08.2022 Крие ли имуществото си Слави Трифонов?
29.07.2022 ИТН ще се яви самостоятелно на предсрочните избори
29.07.2022 Готвят и жена за премиер на новия служебен кабинет, ето коя е тя
28.07.2022 Тома Биков: Правителството беше свалено от ареста на Борисов
Още новини от Национални новини:
Абитуриентка-отличничка показа обувки за 2000 лева. Майката: Дете...
Излезе най-новата прогноза за вторник
Затвориха 7 обекта след нередности с вносни храни
Главчев и социалният министър с призив: Край на спекулациите, ще ...
Не слагайте подписа си под нов трудов договор, който не включва т...
Призовават като обвиняем собственика на оръжието, с което синът н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).