ГЕРБ с упрек към премиера по темата "Шенген"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
14:24 / 18.02.2022
1584
ГЕРБ питат защо премиерът Кирил Петков не брани позицията на страната ни за Шенген. Този въпрос зададе народният представител от ГЕРБ - СДС Даниел Митов по време на брифинг в Народното събрание.

"България ще трябва тепърва да изгради доверие у европейските си партньори, за да влезе в шенгенското простраснство". Това заяви премиерът Кирил Петков след среща с премиера на Нидерландия Марк Рюте.

Митов обяви, че поводът за брифинга е импровизацията на премиера. "Истината е, че България е изпълнила критериите за членство в Шенгенското пространство. Правителствата до момента са бранили тази позиция. Има няколко вече призива и от ЕП, както и решение на ЕК, с които се призовава Съветът на ЕС да вземе решение за включване на България в Шенген. Това е ясно, че е България е изпълнила критериите и няма как всички тези институции ЕП, ЕК и останалите държави-членки на Шенгенското пространство, всичките едновременно да бъдат излъгани, както твърди министър-председателят пред своя холандски колега", заяви още Митов.

Той изрази надежда премиерът да уведоми своя колега за ръста на контрабандата.

"Надяваме се, че министър-председателят е уведомил за ръста на незаконните мигранти, които преминават през територията на България. Ето това е в месечната информация относно миграционната обстановка в Българи От тук може да се проследи тенденцията. Нашите западни партньори виждат и усещат засиления миграционен натиск на мигранти, които минават през територията на България, който беше почти нулев, докато управляваше ГЕРБ", заяви още Митов.

Според него, ако Петков не е уведомил своя колега, значи го е излъгал.

Екатерина Захариева заяви, че е станало тенденция премиерът да отиде в Брюксел и да очерня репутацията на България. "Това не е начинът да изгради доверие с неговите колеги премиери от ЕС или с комисари", каза тя. Депутатът от ГЕРБ заяви, че България досега е имала последователни позиции, защото независимо кой е министър-председател българските граждани очакват да бъдат в ядрото на ЕС.

Според нея казвайки, че България е била изпълнила ангажиментите само на хартия, нарушава интереса на българските граждани.

Виж коментарите (1)

Още по темата (379):
18.04.2024 Еврокомисар: Напълно готови сте за Шенген
11.04.2024 Заради Шенген: Христо Стоичков попиля австриеца Нехамер
03.04.2024 Адвокат Пламен Бекирски: Който е решил да отвлича детето си без съгласието на другия родител, има от какво да се безпокои
02.04.2024 Вътрешният министър на Австрия за влизането на Румъния и България в Шенген: Би било погрешно да се определи конкретна дата
02.04.2024 Два дни след присъединяването ни към Шенген, изведоха дете без съгласието на единия родител
01.04.2024 Вигенин убийствено ироничен, заговори за кораби и яхти
Още новини от Национални новини:
Отбелязваме Деня на труда
"Сиела Норма" ще осигурява машинния вот на изборите
Синът на известен наш бизнесмен обяви: Без да се замислих, приех ...
Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено
Голяма банка предупреди своите клиенти
Габриела Пеева: Обвинена съм в нещо, което не съм сторила


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).