"Евростат": България е с най-висок процент хора, живеещи в риск от бедност

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:06 / 28.08.2018
2335
България е страната с най-евтини потребителски стоки в целия Европейски съюз, показва анализ на Евростат за нивата на цените на потребителските стоки и услуги в Евросъюза през 2017 г. Индексът на цените за всички стоки и услуги у нас е 44, при среден индекс от 100 пункта за ЕС-28. 

Сред най-евтините стоки в България са облекло, обувки и аксесоарите, свързани с мъжкото и дамското облекло (78 пункта при 100 за ЕС). Страната ни е с най-ниски цени за алкохол, вино, бира и тютюневи изделия (56 пункта при 100 за ЕС).

Най-ниски са разходите на българите и за отопление, електричество, вода и други домакински услуги (30 пункта). Лекарствата, медицинските услуги, както и денталните услуги също са най-евтини у нас в рамките на целия ЕС (29 пункта при 100 за ЕС). В тази графа попадат и продуктите за леки автомобили, горивата, транспортните услуги (66 пункта). 

Образованието (от основно до висше) и всички свързани с него такси и учебници са най-евтини у нас сред 28-те членки на ЕС (25 пункта при среден показател от 100). Най-ниски са и разходите за ресторанти барове, хотели, кафенета и други развлечения (45 пункта). 

Страните в ЕС с най-високи индекси за скъпи потребителски стоки и услуги са Дания и Люксембург – и двете с по 141 пункта, или с 41 пункта над средното за ЕС.

През 2017 г. Дания е най-скъпата държава-членка за ресторанти и хотели – 50% над средното за ЕС, храна – отново 50% над средното за ЕС, за отдих и култура – 48 на сто над средното за ЕС. 

Най-скъпата държава-членка за алкохолни напитки и тютюневи изделия е Ирландия – 74 на сто над средното за ЕС. Люксембург е държавата с най-високи разходи за жилища, вода, електричество и газ – 63 на сто над 100-те пункта за ЕС.

Гърция е най-скъпата държава в областта "комуникации" – 54 на сто над средното за ЕС. Швеция е с най-високи цени в областта на "конфекцията, дрехите и обувките" – 34 на сто над средното ниво в ЕС. Най-евтината страна за комуникации, пощенски услуги, телефонни и мобилни разговори е Полша – 45 пункта (при 65 за България).  

Страните с най-ниски ценови показатели на стоки и услуги, като Румъния и България, отчитат и най-високи показатели за хора, живеещи в риск от бедност и социално изключване (40% за България и 38% за Румъния).

В държавите с висок стандарт на живот като Дания и Люксембург, ръстът на хората в риск от бедност е най-нисък - едва 16 на сто, отчита още европейската статистика.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).