Експерт: Изкуственият интелект все още не може да бъде използван без човешка намеса

Автор: Цвети Тончева
Коментари (1)
12:16 / 09.05.2023
826
Битката за истината за момента е загубена, защото ние, журналистите, не успяваме да отговорим адекватно на предизвикателствата на новото време. Дългът на журналиста е да се опитва да търси обективността, само че той трябва да узрее до този момент. Това каза журналистът и ІТ специалист Георги Караманев в предаването "Човекът на фокус“ на "Фокус“.  

В момента изкуственият интелект все още не е достатъчно зряла технология така, че да бъде използван без човешка намеса, смята той. "При преводите изкуствения интелект е много напреднал, но трябва да го редактираме. Позицията на редактора и коректора е нещо, което със сигурност още много време трябва да запазим. Не можем да го оставим сам да генерира новини и да ги публикувам 1:1“, коментира Караманев. 

Както всяка една технология, изкуственият интелект има плюсове и минуси, заяви журналистът и ІТ специалист. "Ще спечелят много тези, които бързо се ориентират за плюсовете. Ако традиционните медии намерят начин да използват изкуствено генерираните новини по добър начин, какъв е проблемът?“, коментира той. 

Изкуственият интелект може да персонализира новините. "Аз виждам бъдеще, в което гигантите имат доста данни за нас, знаят какво ни харесва и на базата на това например може да се създава не просто персонализиран фийд, а персонализирано написана новина“, заяви той.  

Това обаче създава и редица проблеми. "От една страна това ограничава гледните точки, затваряме се в балоните си на филтрите, заобикаляме се с хора, които мислят като нас, и истината отива на заден план. Неслучайно хора, които не са журналисти, а подкастъри, стават много по-популярни със създаването на съдържание, което едно време беше монопол на медиите“, коментира Георги Караманев.  

"Изкуственият интелект в контекста на журналистиката и медиите“ е темата на семинар, който ще се проведе на 10 май от 18.00 часа в Аула Магна на Факултета по журналистика и масова комуникация. Събитието е в рамките на Публичния семинар на катедра "Радио и телевизия“, а сред лекторите на семинара ще бъде и Георги Караманев. "Всички трябва да имаме думата, защото сме на пътя на нещо, което е много голямо и много може да промени обществото ни и трябва да го осмислим. Не го ли осмислим, лошо ни се пише“, допълни Караманлев.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Майка намери 15 кърлежа по детето си след разходка в парка
Вдигат определени пенсии
Жълт код за проливни валежи и гръмотевици е в сила за 2 области
Днес е най-важният ден от Страстната седмица
Откриха скелет на гигант при разкопки за строеж
Почивай в мир! Само на 54 години той ни напусна внезапно


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).