Една от български медсестри, осъдени на смърт в Либия: Живея от заплата до заплата и с много лишения

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:36 / 08.04.2022
2757
"Живея буквално от заплата до заплата, бедна работа. Когато я взема, плащам първо сметките и купувам лекарства. Гледам всичко да е възможно най-икономично и с много лишения. Трудно свързвам двата края."

Това сподели пред "България Днес" медицинската сестра Валя Червеняшка, която вчера отпразнува професионалния си празник - Световния ден на здравето и здравните работници. Валя бе сред петте български медсестри, осъдени на смърт в Либия и впоследствие спасени. След връщането си Червеняшка започна работа в болницата в родната Бяла Слатина, където и до днес живее.

"Всеки ден по няколко пъти продавачките в магазините сменят цените на продуктите с по-високи. Няма нищо фиксирано и сигурно. Много е трудно", споделя още Валя, която е баба на близначки, родили се преди шест месеца.

"Когато мога, пътувам до София да помагам и да ги гледам. Те и децата да са живи и здрави. Но аз за живот в столицата отдавна съм се отказала", добавя Червеняшка, която издаде биографичния роман "Записки от ада" за изтезанията в Либия.

Медицинската сестра все още очаква обезщетението от 500 000 лв. за изживения ужас в либийските затвори, които Софийският градски съд й присъди в началото на 2020 година. Присъдата е постановена срещу 12 либийски офицери, за които родните магистрати приеха, че са я подложили на изтезаване с цел изтръгване на самопризнания в периода от февруари 1999 г. до юли 2007 г.

"Това си беше чист политически пиар. Двете с Нася едва ли някога ще вземем тази сума. Тя осъди мъчителите за същото обезщетение. След като палестинският лекар Ашраф ал-Хаджудж осъди либийците за 1 млн. в Страсбург и не си е взел парите, какво да очакваме ние с Нася в България?", тъжно се пита Валя.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Лоша новина за абсолютно всички шофьори у нас
Наши бизнесмени: Работните си места ще загубят хиляди служители
Вижте с какви заплати в бруто "Кауфланд" примамва служители
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).