Джипита ни тъпчат с антидепресанти

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:13 / 09.09.2016
2752
Джипита, кардиолози и невролози изписват антидепресанти на пациенти, вместо това да се прави от психиатри. Неправилната употреба на тези медикаменти обаче може да доведе до тежки, а в някои случаи дори фатални последици, обясниха пред "Монитор" психиатърът Веселин Герев и д-р Цветеслава Гълъбова - директор на държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" в Нови Искър. 

Резултатът от прекомерното изписване на подобен вид лекарства вече е видим в аптеките, където отчитат и ръст на продажбите на хапчетата.

"Всеки ден при мен идват по 5-6 човека, които са грешно диагностицирани и с изписани антидепресанти, без изобщо това да е необходимо за тяхното лечение. И това се прави както от колеги психиатри, така и от джипита. Когато отидат на преглед например, много често пациентите казват, че са с панически пристъпи и тогава някои лекари веднага изписват антидепресанти, вместо успокоителни", коментира Веселин Герев.

Според него става дума по-скоро за неправилна диагностика, която обаче може да има дори фатални последици. Герев обясни, че изписването на антидепресанти става по строго определени критерии - например при депресия, отпадналост или когато човек има мрачни мисли.

"Смята се, че в такива състояния нивото на серотонин е ниско и не е задължително да се прибягва до антидепресанти. Неправилната диагноза може да има опасни последици и приемът на такива медикаменти може да доведе до сърдечносъдови проблеми, покачване на напрежението, наддаване на килограми. Пациентите започват да не се хранят, имат лоши мисли и дори може да станат обществено опасни.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Мълния удари 30-годишен мъж, размина му се на косъм
Мощна градушка удари любима на хиляди дестинация в Родопите
Гръм възпламени електрически стълб в центъра на София!
Познавате ли този мъж?
НИМХ промени прогнозата! В още области обявиха първа степен на оп...
Нови промени при издаването на личните ни документи


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).