Дончев: Това правителство има да свърши още много работа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (15)
12:34 / 21.07.2020
3776
"Днес ще си говорим преди всичко за числа. Преди това един кратък коментар на всичко, което се случи последните часове. Вотът не мина не заради особености на парламентарната аритметика. Няма никакъв мотив, смисъл, полза от организация на предсрочни избори два месеца по-рано. Вторият по-основен мотив е, че това правителство има да свърши още работа". Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг пред медиите непосредствено, след като вотът на недоверие срещу правителството беше отхвърлен.

Това правителство има да свърши още работа - здравните и икономическите последници след пандемията, създаване на организация за машинно гласуване и енергийни проекти - всичко това трябва да се завърши. За машините не е записано какви ще са те и кой ще ги осигури, обясни Дончев.

Вицепремиерът каза, че ще има промени в кабинета. "Какви – бъдете любезни да изчакате няколко дни", каза още Томислав Дончев.

По думите му новината на деня е, че тази нощ е имало сделка. Общият достъпен пакет за България възлиза на 28 млрд. 934 млн. евро.

По Кохезионната политика са почти 9 млрд. Средства за преки плащания са в размер на 5 млрд. евро. Фонд за справедлив преход – 1 млрд. 178 млн. евро.

Добрата новина е, че имаме допълнителен пакет от 200 млн. по Кохезионната политика за най-слабо развитите райони, допълни Дончев и изтъкна, че не бива да допускаме това финансиране да потъне като вода в пясък.

Предвижда се и акцент върху енергийната ефективност, не само върху сгради, но и инвестиция в машини. Трябва да санираме всички публични сгради, не трябва да остане такава, която не е енергийно ефективна, заяви Дончев.

"Тази нощ имаме сделка. Това е добра сделка за България, това е добра сделка за ЕС. Съюзът през тези тежки четири-пет дни доказа, че от него има смисъл за европейските граждани за всяка държава-членка. Ние сме толкова свързани като икономики, че сепаративни мерки не биха свършили никаква работа", каза още Дончев.

"Дори ще опитаме някои от схемите, проектите да бъдат стартирани авансово с национално финансиране", посочи вицепремиерът. Той каза още, че всичко това ще минава през съществуващата нормативна база.

"В политиката не най-важно е да можеш да говориш. Най-важно е да можеш да слушаш. Мисля, че можем да слушаме и чуваме много добре. Демокрацията предполага да приемаш правото на по-голямата група. Мнозинството да определя посоката. Демокрацията предполага да бъдеш толератен към исканията и желанията на по-малката група. Затова демокрацията не е диктатура. Ние можем да слушаме и чуваме добре. Всеи ще бъде чут. Дали ще има промени. Да, ще има промени. Никой от нас, не иска и да мечтае всичко да бъде, както е било, както преди 2 седмици", коментира вицепремиерът Дончев.

"Години наред във вътрешнопартийни спорове, когато сме спорили, когато сме се карали, когато някой отвътре ни е упреквал, че не сме достатъчно добри, винаги сме излизали с универсалната реплика, която е по-опасна - да, но сме по-добри от другите. Това не е достатъчно. Ние трябва да сме толкова добри, колкото искат хората", каза още Дончев.

Виж коментарите (15)

Още по темата (257):
08.11.2023 Пламен Узунов осъди прокуратурата: ВКС потвърди решението на апелативния
съд
08.02.2023 Адв. Емилия Недева за случая "Узунов – Бобоков": Не остана принцип от "Римска харта" на европейските прокурори, който гл. прокурор Гешев и спецпрокуратурата да не са нарушили
06.02.2023 Прокуратурата прекрати разследването срещу Пламен Бобоков и Пламен Узунов
30.12.2021 Пламен Узунов и Пламен Бобоков осъдиха прокуратурата заради бавното развитие нa дeлoтo им
13.05.2021 Янаки Стоилов поиска проверка на твърденията на Светослав Илчовски
10.05.2021 Миню Стайков за твърденията на Илчовски: Нямам сестра
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).