Днес е голям празник, хора с красиви имена празнуват

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
08:27 / 20.07.2023
2328
Днес отбелязваме големият християнски празник Илинден.

Илинден в България се нарича денят, в който се почита свети пророк Илия, предан почитател на Йехова, който - според Библията - се възпротивява на опитите на израелското царско семейство (Ахав, Йезевел, Охозия) да смеси трайно култа към него с тези на традиционно почитаните в Ханаан и Вавилон. Успява отчасти да ги разубеди и възпре, изричайки много пророчества и извършвайки много чудеса. Предава делото си на достоен заместник - пророка Елисей - и е удостоен от Бога със специално място на небето. Възнася се жив във висините, настанен в огнена колесница. Там се превръща в горещ молитвен застъпник за народите и за отделните хора.

Празнува се на 20 юли (по Юлианския календар - стар стил). Между 1916 и 1968 година Българската православна църква отбелязва празника на 2 август - по Новоюлианския календар, нов стил.

Чества се (на 20 юли), освен традиционния народен празник, също и денят на Илинденско-Преображенското въстание, което започва на тази дата. Важен празник в България, както и в Република Северна Македония, на която е и официален празник.

Илинден се отбелязва и като имен ден от носещите имена, като: Илия, Илинда, Илиян, Илин, Искра, Илина, Илияна, Илинка, Илизабет (Елизабет), Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка, Лина, Личо, Юлия (защото името Илиана/Илияна е произлязло от Юлия (Ιουλια).

На Илинден се правят курбани за здраве, организират се и големи общоселски събори и тържества.

Освен като честван от християните празник Илинден съществува и като мюсюлмански празник, под името Алигун/Алиджун, у бошняците.[5]

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
На тази дата през 2024 година местим стрелките с един час назад
Почернена майка и автоинструктор: 500 лева кеш и взимаш шофьорска...
НИМХ сложи край на жегите с прогнозата си за близките дни
Митрополит Николай: Аз няма да съм следващият български патриарх
Два пъти за ден: Градушка удари Родопите, унищожи реколти
Ускоряват изграждането на Националната детска болница


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).