Десетки български автомобили задържани в Одрин

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:10 / 16.11.2020
8638
64 автомобила са били задържани в Турция. Всички возила са с кърджалийски регистрации, а турските власти най-скоро ще разполагат с имената на собствениците им. Те бяха изискани от наказателен съд в Одрин чрез поръчка от дирекция "Международно правно сътрудничество и европейски въпроси“ към Министерство на правосъдието в България.

Искането е било направено въз основа на Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателни въпроси.

Съдебната поръчка бе разгледана в Районния съд в Кърджали. Магистратите изискаха справка за регистрацията на превозните средства и техните собственици от "Пътна полиция“ към Областната дирекция на МВР.

Става въпрос за десетки автомобили "БМВ“, "Мерцедес“, "Ауди“, "Фолксваген“, "Рено“, "Фиат“, "Хюндай“, "Тойота“ и "Опел“ с кърджалийски регистрации.

Всички документи пък бяха изпратени от съда в Кърджали до дирекция "Международно правно сътрудничество и европейски въпроси“ към правосъдното министерство, откъдето да бъдат предоставени на турските съдебни органи.

Най-вероятно се касае за опит за продажба на возилата и спестяване на данъци.

"Практиката е от години. Луксозни автомобили се продават в Турция с български регистрации. Използват се лица за превоза им към Турция. Те обаче не са собственици, а получили определена сума, за да извършат услугата“, разкриха запознати.

Промяната в регистрационния номер пък ще оскъпи данъчно автомобила заради по-високия клас.

В същото време в Турция тече дебат дали срокът за регистрация на автомобили с чужда регистрация на територията на съседката ни трябва да се увеличи.

Според властите в Турция, най-голям брой "чужди МПС“ в страната са именно с БГ табели-9736. Следва Германия (4982), Грузия (3283), Франция (1243), Холандия (1191), Обединеното кралство (1168), Иран (734), Румъния (689), Австрия (686), Италия (587) , Гърция (568), Руска федерация (563), Белгия (560), Швеция (327), други страни (9008).

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Уникална рецепта за вкусно агнешко за Гергьовден
Ако имате неразположение днес и утре - връхлитат ни силни магнитн...
Традиции и забрани на Гергьовден
Военният министър с информация за изтребителите Ф-16 в България
Какво да правим срещу силен махмурлук?
Делян Пеевски с обръщение за 6 май


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).