Денков отговори на Пеевски

Автор: Вилислава Ветренска
Коментари (0)
15:00 / 27.12.2023
3589
Само три срещи в Министерски съвет и един телефонен разговор с представители на "Лукойл" отчете министър-председателя Николай Денков. Това става ясно след справка в сайта на Народното събрание, която направи репортер на "Фокус". Отговорът идва след запитване от страна на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Първата среща се е провела на 5 юли 2023 г. в сградата на Министерски съвет. На нея освен акад. Денков са присъствали и финансовият министър Асен Василев и началникът на политическия кабинет на премиера - Иван Модев. От страна на "Лукойл" са присъствали Александър Величков, изпълняващ длъжността генерален директор на "Лукойл България" и Евгений Маняхин, председател на управителния съвет на рафинерията в Бургас. Целта на срещата е била проверка на готовността на рафинерията за преход към работа изцяло с неруски нефт. 

Според отговорите на Денков до Пеевски представителите на "Лукойл" са заявили, че "Лукойл" може да премине към работа с неруско гориво едва от началото на 2025 г., което българската страна е определила като неприемливо и е поискала по-кратки срокове.

Втората среща е била на 24 юли 2023 г., на която представителите от двете страни са били в същия състав. Обсъден е предложен от "Лукойл Нефтохим Бургас" съкратен график за отказ от руско гориво. В документа липсват данни за сроковете.

Третата среща се е провела на 13 септември 2023 г. Посочва се, че срещата е насрочена заради заявката от края на юли на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС вносът на суровината от Русия да бъде забранен месец след приемането на разпоредбите от Народното събрание. На тази среща са присъствали и по-високопоставени лица: 

- представители на правителството: премиерът Николай Денков; министърът на финансите Асен Василев; министърът на икономиката Богдан Богданов.

- представители на "Лукойл": Вадим Воробьов, главен изпълнителен директор ПАО "Лукойл"; Рустем Гималетдинов, вицепрезидент, отговарящ за преработката ПАО "Лукойл"; Максим Донде, вицепрезидент, отговарящ за downstream ПАО "Лукойл"; Евгений Маняхин, председател на управителния съвет на рафинерията в Бургас; Александър Величков, главен юрист на групата компании "Лукойл" и зам.-председател на Надзорния съвет на "Лукойл Нефтохим Бургас".

"Министър-председателят постави въпроса за редовното внасяне на авансовите данъци, които "Лукойл" дължи на държавния бюджет. Освен 10% корпоративен данък по закон компанията трябва да плаща още 33% временна солидарна вноска. Представителите на "Лукойл" потвърдиха готовността си да изпълнят своето задължение в съответствие с изискванията на закона", гласи информацията от премиера за акцент от срещата, описана в документа.

На 22 октомври по темата е имало разговор между Иван Модев и Александър Величков за внасянето на данъци от страна на "Лукойл": "Рафинерията е посочила, че ще плати всички дължими данъци в срок през тази година, както са законово заложени", твърди се в информацията от МС.

"И трите посочени срещи са проведени в работен формат, поради което не е било необходимо да се води стенографски запис", съобщава Денков в отговорите до Делян Пеевски.

"Що се отнася до въпросите Ви за срещи с руската държава - такива не са провеждани, нито са провеждани телефонни разговори с администрацията на Владимир Путин или със самия президент на Руската Федерация", завършва текстът, описан в документа.

Виж коментарите (0)

Още по темата (146):
10.05.2024 Голямата проверка в складовете на "Лукойл" най-вече заради количеството
гориво
10.05.2024 Над 190 служители от 6 институции влизат на проверка в "Лукойл"
01.05.2024 Какво се случва с продажбата на "Лукойл" и може ли рафинерията да се даде на парче
29.04.2024 Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите му с Асен Василев и Пеевски, имало е заплахи
15.04.2024 "Лукойл" плаща близо 3,4 милиона лева на България само този месец
14.03.2024 Доста милиони ще ни изплати "Лукойл"
Още новини от Национални новини:
Неделина Неделчева е Царица Роза 2024
Журналист: Путин готви военна офанзива през лятото
Експерт: Живеенето под наем е добра опция, ако човек не разполага...
България е на второ място в Европа по брой и дебит на минерални и...
Каква заплата получава един евродепутат?
Хампарцумян за влизането ни в еврозоната: Риск има, ако се появят...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).