ДСБ каза ще подкрепи ли кабинет на ГЕРБ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
12:16 / 21.05.2023
2127
Изпълнителният съвет на партия "Демократи за силна България", която е част от коалицията ПП-ДБ, е взел решение да не подкрепя кабинет на ГЕРБ. Това става ясно от позиция на политическата формация, разпространена до медиите.

Резолюция на Изпълнителният съвет на ДСБ:

1. Потвърждава позицията на ръководството и ПГ на ПП-ДБ да не се подкрепи проектокабинет на г-жа Мария Габриел. Управление с мандата на ГЕРБ не може да даде решение на институционалната криза, за която 12-годишното управление на Бойко Борисов носи основна отговорност.

2. Поддържа позицията, че непосредственото решение на политическата криза минава през експертна управленска формула с втория мандат в 49 НС, осигуряване на парламентарно мнозинство за правосъдна реформа, процес по възстановяване на правовата държава, приемане на България в еврозоната и Шенгенското пространство.

3. Отчита, че радикална, коренна промяна в българската политика няма да се случи бързо, лесно или революционно. Възстановяването на държавността, конституционния ред и върховенството на правото изискват дългосрочно и последователно политическо усилие и постигане на обществено съгласие за оздравяване на съдебната система, медийната среда, независимите регулатори и установяване на истинска, свободна, пазарна икономика и честна икономика.

4. Това усилие изисква запазване и продължаване на консолидацията на демократичното реформаторско пространство в лицето на коалицията ПП-ДБ за предстоящите местни и европейски избори, и евентуални нови предсрочни парламентарни избори. По тази причина, ИС на ДСБ предлага създаване на национална коалиционна формула за общо участие в местните избори през есента на 2023 г.

5. ПП ДСБ има последователна позиция за необходимостта от радикална съдебна реформа още от създаването си. Поради което, оценяваме като недопустимо и скандално случващото се в българската прокуратурата и ще предприемем всички законодателни мерки за привеждането ѝ в състояние да прилага закона еднакво спрямо всички.

Виж коментарите (2)

Още по темата (854):
21.06.2023 Илияна Иванова е предложението на ГЕРБ за еврокомисар
10.06.2023 Елисавета Белобрадова: Ако ми бяха поискали имунитета, щях да го дам
10.06.2023 Проф. Румяна Коларова: Евентуален политически проект на Радев ще бъде
провал 
08.06.2023 Тошко Йорданов остави тв водеща без думи с въпроса, който й зададе
07.06.2023 Георги Свиленски: Призовавам Борисов да спре да лъже 
07.06.2023 Теменужка Петкова: Ще следим изкъсо работата на правителството
Още новини от Национални новини:
Проф. Кантарджиев: Ако детето е било в контакт със заразен с кокл...
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...
Експерт: Не бързайте със смяната на зимните гуми
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Първият български космонавт: Хора идват при мен и ми искат лекарс...
Защо се стигна до бой за олио по магазините


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).