Българчетата прекарват 80% от времето си в интернет

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:37 / 27.09.2016
1954
Българчетата прекарват 80% от времето си в интернет, сочат данни на Националния център за безопасност в интернет и Агенцията за закрила на детето. Това съобщи пред БНР Ивелина Атанасова - председател на Фондация "Дигитални деца". 

Според статистиката над 30% от българчетата водят кореспонденция с непознати чрез размяна на лични съобщения. 80 на сто от българските деца са склонни да излъжат за възрастта си, за да получат достъп до забранено съдържание, а една пета от тях попадат на порнографски сайтове случайно. Едва половината от родителите са наясно с преживяванията на децата си в интернет-пространството. 

Инициативата "Digital Sit" вече е част от проекта на просветното министерство "Твоят час". Тя е насочена към сигурността на децата в глобалната мрежа и има амбицията да помага на родители, учители и ученици да повишат дигиталната си грамотност и работата с цифрови технологии. 

Предишна статистика все пак разкри, че макар и голяма част от малчуганите да влизат редовно в интернет, то вреда от прекомерна употреба се наблюдава сред изключително малък процент от по-големите деца. 

Явно новите технологии навлизат все по-бързо сред подрастващите, като в някои случай малчуганите използват смартфони и таблети преди да проходят. Британското правителство, например, предупреди през 2013 г., че прекарването на твърде много време пред електронните екрани може да доведе до емоционални проблеми при децата.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Почивай в мир! Само на 54 години той ни напусна внезапно
Ето ги големите печеливши, които работят в Деня на труда и не иск...
Eurostat: Българите работят най-малко допълнителни часове
Неприятна изненада утре
Епидемиолог обясни защо ваксината против коклюш е изключително ва...
Най-после намалиха една цена!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).