Брюксел пак ни мъмри за ромите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (22)
17:07 / 09.02.2010
3433
„Необходими са повече усилия за защита на малцинствата и децата, за да се гарантира, че техните нужди са вградени в процеса на вземане на решения ", заяви Томас Хамарберг, Комисар по правата на човека към Съвета на Европа.

Той публикува днес доклад за посещението му в България през ноември 2009 г. по повод установяване на напредъка в защита на правата на малцинствата и на децата в неравностойно положение.

„Защитата на малцинствата срещу дискриминацията, расизма и нетолерантността, следва да бъде подобрено", каза той, като препоръчва законодателни изменения, които да поставят расистката мотивация като утежняващи вината обстоятелства при всички престъпления.

"Адекватни мерки трябва да бъдат взети за предотвратяване и санкциониране на случаите на нарушения от страна на полицията", подчертава комисарят, като призовава българските власти да предоставят обезщетение и да намерят бързо решение за висящите пенсионни искове на жертвите на "Възродителния процес".

Хамарберг препоръчва по-опростено законодателство относно регистрацията на вероизповеданията.

Той подчерта и необходимостта властите да бъдат точно инструктирани, за да се избегнат ненужните намеси в правото на упражняване на свободата на религията и призова властите да решат значимите имуществени искове, включително и тези на мюсюлманската общност.

Комисарят препоръча законодателно изменение на Конституцията, за по-добра защита на правото на малцинствата да се сдружават и събират и за пълното присъединяване към стандартите на Съвета на Европа.

"Образователни усилия, целящи интегрирането на децата от малцинствените групи и децата с увреждания трябва да бъдат продължени", добавя комисарят, призовавайки властите за подобряване на достъпа до информация и до здравни услуги на членовете на социално-икономически групи в неравностойно положение - особено роми, турци и помаци.

Все още има сериозно безпокойство за положението на ромите, които продължават да живеят в условия под нормалния стандарт.

"На изгонените по законен ред роми трябва да се предлагат достойни алтернативни решения. По-общо казано - достъпът до адекватно жилищно настаняване, образование и социални права остават проблематични и те твърде често са жертви на расистка дискриминация и насилие. Властите трябва спешно да променят тази ситуация.", заявява в доклада си комисарят от Съвета на Европа.

Източник: news.bg


Виж коментарите (22)
Още новини от Национални новини:
От 3 до 33 градуса през този месец
Приятно време ни очаква днес
Велика сряда е
Работодателят ви дължи минимум двойно увеличение
Отбелязваме Деня на труда
"Сиела Норма" ще осигурява машинния вот на изборите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).