Борисов: Днес хората от ВМЗ Сопот ще си получат всички забавени заплати накуп

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
13:14 / 25.01.2013
2674
"Осигурени са близо 4 млн.лв за заплати на работещите във ВМЗ - Сопот." Това съобщи министър - председателят Бойко Борисов след среща днес с президентите на КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и д-р Константин Тренчев и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев

"Средствата са от договор, изпълнен от завода", допълни премиерът и обясни, че "още днес работниците ще могат да си получат всички заплати, неизплатени до момента, включително и тази, която трябва да получат в понеделник."

"В продължение на двайсет години този завод е натрупал към 180 млн.лв дългове", съобщи Борисов и подчерта, че по данни на синдикатите през това време от предприятието са изнасяни неправомерно цели инсталации, за което трябва да се търсят виновните и да понесат вината си. 

Премиерът припомни усилията, които правителството е направило през последните месеци, за да осигури средства на работещите във ВМЗ - Сопот - близо 7 млн.лв. общо. "По информация на КНСБ, обаче, се оказва, че ръководството на предприятието не ги е изразходило за заплати, а за закупуването на суровини, при това на многократно завишени цени", обясни още Борисов. 

След срещата лидерите на двата синдиката изразиха задоволство от усилията на правителството и лично на министър - председателя за разрешаване на проблемите във ВМЗ - Сопот и конкретно за днешното решение на изпълнителната власт и съобщиха, че още днес ще препоръчат на своите структури да прекратят протестните действия. 

"Сагата във ВМЗ-Сопот очевидно върви към своя край", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

Според синдикалните лидери от тук нататък "решенията, които ще се търсят за бъдещето на завода, трябва да бъдат обвързани с допълнителни поръчки, допълнителна работа и оптимизация на другите разходи - енергия, горива, материали и т.н." 
 
След разговора стана ясно още, че синдикатите разполагат с документи и доказателства за нарушения във ВМЗ-Сопот, които ще бъдат предоставени на прокуратурата за разследване.

Виж коментарите (2)

Още по темата (77):
27.03.2023 Голям работодател в България с печалби за милиони даде хубав бонус на всички работници
23.08.2022 Договорът за скъпия превоз във ВМЗ-Сопот вече е в прокуратурата
19.08.2022 Министър Стоянов: ВМЗ-Сопот умишлено се води към фалит
10.06.2022 По-високите заплати във ВМЗ са факт
09.06.2022 Обявиха дългоочаквана новина за работниците във ВМЗ Сопот
06.06.2022 ВМЗ-Сопот: Нинова не е права, отчитаме рекордни приходи
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).