Болногледачката от България осъди германския си работодател

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
22:24 / 16.07.2020
6792
"24 часа съм на разположение. Когато и да ме викнеше, аз ставах, за да й помагам. Нямах свободно време, нямах почивни дни".

По договор работното време на Добрина е било 6 часа на ден. Никъде не е записано, че трябва да бъде на разположение по всяко време.

И сега тя е подала иск за доплащане от 42 000 евро.

Добрина е първата източноевропейска болногледачка, която предприема такава стъпка. Но нейният случай съвсем не е единичен, разказва в репортажа си "Дойче веле".

"Много често жени не се осмеляват да се оплачат, защото знаят, че ще загубят работата си и след това ще се озоват в един вид "Черен списък" и за тях повече няма да има място в този бранш", казва Юстина Облачевич, Съюз на германските синдикати. Юстина помага на Добрина за съдебното дело.

Посредническите фирми използват един модел, който им позволява да поемат минимален риск, като същевременно запазват за себе си висока степен на гъвкавост, но истинските потърпевши накрая са болногледачките.

Около 300 000 възрастни хора в Германия се обслужват от болногледачи от Източна Европа - от Полша, Румъния, България.

Посредническите фирми обещават на семействата, че ще им осигурят болногледачки, които ще се грижат за възрастните им роднини денонощно.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Цветница е! Хиляди българи празнуват днес
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).