Бойко Борисов: Орешарски опита да се измъкне през "задния вход" за АЕЦ "Козлодуй"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
09:57 / 27.11.2013
3014
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че премиерът Пламен Орешарски се е опитал да се измъкне през "задния вход" за изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", прехвърляйки отговорността върху ГЕРБ.

"Днес за пореден път управляващите се опитаха с лъжи да прикрият собствената си неадекватност. Орешарски отново пробва да се измъкне през "задния вход" като каза, че подготовката за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" е стартирана от нас, а те само продължавали. Ние не ги критикуваме затова, че продължават, а за начина, по който се канят да го направят без конкурс", написа Борисов в профила си във Фейсбук.

По-рано Орешарски каза пред журналисти, че "подготовката за 7-и блок беше стартирана от предишното правителство и ние просто продължаваме. За първи път се получават упреци, че нещо сме продължили".

Борисов обаче припомня, че през юли 2011 г. беше подписано споразумение между Български енергиен холдинг и "Уестингхаус" за сътрудничество по удължаване на живота на 5-и и 6-и блок. Малко преди това такъв меморандум беше подписан и с френската компания "Арева", подчертава лидерът на ГЕРБ.

"Още тогава казах, че имайки "Уестингхаус", имайки "Арева", както и наследен договор с руската компания, ние можем да избираме като държава. Mожем да избираме и доставчик на ядреното гориво, разбира се, след конкурси и на този, който го докарва, и на този, който си го изнася. По същия начин ще бъде и изграждането на 7-мия реактор в АЕЦ "Козлодуй" след конкурс.", написа Борисов.

"Така ние подготвихме условия, чрез които България чрез конкурс да си осигури сигурност, най-добра цена, ефективност и диверсификация, което очевидно не е сред приоритетите на управляващите, за което ние ще сезираме еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер", пише лидерът на ГЕРБ.


Виж коментарите (5)

Още по темата (543):
28.06.2014 Борисов: Кабинетът да каже: "Провалихме се, спасете държавата"
14.06.2014 Вувузели на годишнината от протестите срещу Орешарски в Пловдив
14.06.2014 Оставка в сряда и избори наесен?
14.06.2014 Пловдив излиза на протест прещу правителството
14.06.2014 Една година протести срещу кабинета "Орешарски"
06.06.2014 Кметовете на ГЕРБ скочиха срещу неадекватното ни правителство
Още новини от Национални новини:
Загубихме голямо име във футбола, създател на легендарни таланти
Брюксел одобри изменението на Стратегическия ни план
След загинал при тежка катастрофа: Освободиха движението по АМ"Тр...
Ако пътувате към Пловдив, въоръжете се с търпение, няма да присти...
Пеевски защити българското духовенство, обвини Русия в опит за на...
Автомобил помете металните ограждения на бул. "България" и спря н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).