Бизнесмени по морето молят роми да им работят за 700 лв. плюс бакшиши, нощувка и храна

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (34)
10:15 / 10.05.2017
14749
700 лв. чисто плюс бакшиша, безплатна нощувка и храна. Така започват преговорите с поредния "кандидат" за сервитьор в малък хотел-ресторант 3 звезди в Черноморец. Кандидат е условно казано, защото кандидати няма! Преговорите се водят с роми от близките села в община Созопол, които собственикът на туристическия обект обикаля от две седмици, за да събира персонал - нужен от 1 юни до 30 септември, пише "Флагман". 

Желаещи да работят в очертаващия се изключително силен сезон сред българите с бяла кожа няма. Просто няма! Затова този бизнесмен не е единствен, който моли ромите от селата във вътрешността да дойдат и да спасяват положението. Това е отчайващото признание на Т.М., дългогодишен играч в туристическия бизнес по Южното Черноморие. Човекът разказва пред "Флагман" още подробности около ужаса, с който се сблъскват колегите му, подготвящи обектите за лятото. 

Първите автобуси с организирани чужди туристи вече са по хотелите в Слънчев бряг, Поморие, Созопол. Положението с персонала обаче навсякъде е плачевно. Заведенията все още не са отворили. Ето как продължават неволите на управителите на заведения в тези решаващи две седмици до 24 май, като имате предвид, че 700-е лева чисти се дават, след като наетият служител получава и трудов договор с платени осигуровки - за сметка на работодателя, защото вече никой не рискува да наема кадри на черно. 

"Кандидат-сервитьорът" обаче не желае да фигурира с името си пред контролните органи и настоява, ако изобщо почне работа, да взема заплата на ръка и да сервира нелегално. Причината - той е регистриран в Бюрото по труда и иска да си взема от там социалната помощ. На него не му пука, че шефът ще отнесе глоба затова, че не е регистрирал трудов договор и не го е осигурил за тия три месеца. 

"Изпитът" продължава с решаване на тест за интелигентност. Напр. клиент поръчва три кебапчета, 1 бира, две филии хляб - отразяване ръкописно в тефтерче (не в компютър). Оказва се, че ромът, който е с диплома за основно образование, изобщо не може да пише. И това е масово явление при наемането на персонал за най-ниската категория заведения. Към момента пратеници на петзвездни хотели и ресторанти са се изнесли в Молдова и Украйна, откъдето на място интервюират кандидати за работа - сервитьори и камериерки. Ще се окажем пред най-големия си провал в туризма, защото недостигът на кадри е повсеместен, коментират от бранша.

Виж коментарите (34)
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).