Бизнесмен: Инвестицията в имот е риск! Вместо да дадем 100 хил. евро за апартамент, можем да ги вложим в обучение в добър колеж

Автор: Георги Кирилов
Коментари (5)
11:22 / 31.05.2022
234366
Основателят на Експат Капитал Никола Янков със съвети как да управляваме парите си във време на несигурност и в какво да инвестираме.

"Повечето хора не се замислят какво се случва с парите им, а този въпрос трябва да се задава по-активно", казва икономистът пред видео подкаста на Businessnovinite.bg.

"Инфлацията може би ще доближи 15% тази година. Това може да продължи още година-две, може и да е еднократен ефект, но ако човек не прави нищо с парите си, те ще се обезценят“, казва експертът и обяснява, че факторите, които са довели до нарастване на цените, са няколко - сред тях са монетарната политика на големите централни банки и силното ускоряване на цените на суровините."

Икономистът е категоричен, че все още нямаме обръщане на икономическия цикъл, но има индикатори, че това започва да се случва - разрешенията за строителство в Щатите започват да намаляват, има и увеличение на безработицата в строителния бранш. 

"Няма индикация за зверска рецесия, която се задава. Има охлаждане на икономическия цикъл, което ще бъде предизвикано от няколко неща“, казва Никола и добавя, че най-вероятно ще има рецесия, която ще започне през третото и четвъртото тримесечие на тази година, ще продължи и в началото на следващата, като няма да бъде катастрофална."

"Правилният подход на човек, който има пари, е да се довери на професионалисти. Трябва да има и сериозно отношение. Има начин обаче човек да печели при падащи пазари. Що се отнася до инвестиции в злато и недвижимо имущество, например, Никола казва, че има активи, които са по-добро убежище от златото при растящи цени. А да инвестираш в имоти означава да поемеш голям финансов риск."

"Инвестицията, в която е сигурен обаче, е тази в образованието – вместо да дадем 100 хил. евро за апартамент, можем да ги вложим в обучение в добър колеж. Образованието е това, което ни дава свобода, докато спестените пари свършват бързо."

"Модерният свят е базиран на знание. Ако нямаш знание, не можеш да бъдеш успешен човек. Системата е такава, а знанията се придобиват скъпо.“

Икономистът коментира пътя на България към еврозоната. По думите му поредица от правителства не са проявили политическа воля за интеграция. Страната ни губи от това да не е на голямата маса, където се взимат решенията.

Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войнат...
БНБ е проверила няколко кредитни институции
След срутването на подпорна стена: Продължава разчистването на АМ...
Кои действия се считат за уронване престижа на работодателя и как...
Ето го най-модерния затвор у нас за 35 млн. лв.
Велики понеделник е! Започва Страстната седмица, ето кой празнува...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).