Бивш авиатор обясни какво се случва, когато пилотът лети нощем над море и погледне навън

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
17:33 / 09.06.2021
17100
Надеждата все още не е напуснала колегите на пилота на падналия в Черно море изтребител майор Валентин Терзиев, който изчезна тази нощ при инцидент по време на тактическото учение в Шабла, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Те искрено се надяват все още той да е жив. Има обаче и такива, които са убедени, че това е невъзможно. 

"От съобщенията на преса, телевизия и радио картината започва да се изяснява", пише бившият пилот от авиобаза Граф Игнатиево Величко Дерузов. "За жалост, няма никакъв шанс младият колега да е останал жив. Пилотът не се е обадил. Когато самолетът изчезва от екраните при отказ на техниката, обаждането е веднага. Стрелял е по парашутна мишена, която е възможно да се е разкъсала и на екрана на РЛС, или нищо да не се вижда, или се появяват много отметки, ако при това положение е започнал да търси целта визуално, най-вероятно е изпуснал управлението и е изпаднал в сложно положение от загуба на пространствена ориентировка. При това положение се е борил да спаси самолета до последно и не е катапултирал.

Ако е катапултирал, седалката е достатъчно сигурна, за да му осигури възможност за приводняване и аварийна връзка. За съжаление няма самолет, няма и следи от пилота. Това е подобен случай като този на майор Желязков, който загина с Миг 17 край Балчик и така и не намериха нищо. Старите летци, изпълнявали задачи над море нощем, дали в сложни, или в ПМУ без луна, знаят, че звездите са отгоре и отдолу и поглеждането навън може да доведе и най-опитния пилот до загуба на пространствена ориентировка. Тогава остава само доверието в управление с автопилота, докато се опомниш. Каквото и да е станало - жалко за един млад живот и добър пилот!", казва Дерузов.

"Защо жилетката е в морето??? Не е намерен!!! Защо го отписвате????“, коментират още пилоти. "Намерили са жилетката, маслено петно и части от самолета на 11 км от брега на Шабла! Изгубили са го на 5 км от брега. Морското течение там е от север на юг.“

"Излиза, че или жилетката не е била свързана с пилота по никакъв начин, или се е разтворило всичко, без въпросната жилетка. Много странно обстоятелство!!!Надежда за всички, които следят случая!“, коментират още колегите на Терзиев.

Пилотът на изтребителя, който изчезна е майор Валентин Терзиев от 3-а авиационна база Граф Игнатиево на длъжност началник на щаб на ескадрила. Той е семеен, живее в Асеновград.

Майор Терзиев е завършил Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски“ през 1998 г. с нальот над 700 часа. Летял е на самолети Pilatus PC-9M, L-29, L-39ZA, МиГ-21 и на МиГ-29.

На парада по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май – майор Терзиев е във втората кабина на изтребителя МиГ-29УБ – водач на групата от самолети от състава на авиобаза Граф Игнатиево, които прелетяха в боен ред "Клин“ със скорост 600 км/ч на височина 600 метра над храм-паметника "Александър Невски“.

Виж коментарите (0)

Още по темата (113):
11.03.2024 Разследването на смъртта на военния пилот Валентин Терзиев се подновява
24.11.2023 Военният съд в Сливен постанови разследването за смъртта на пилота Валентин Терзиев да продължи
15.09.2023 Не посочиха виновник за смъртта на пилота подполковник Валентин Терзиев
09.11.2022 Вдовицата на пилота Терзиев: Да разследват трима генерали от ВВС!
08.11.2022 ВОП-София: Немарливо изпълнение на дейността от страна на командващия обучението е довело до катастрофата на изтребителя
08.11.2022 Съпругата на загиналия пилот заяви, че отговорният за смъртта му дори не е разследван 
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).