Бебе с тегло от едва 570 грама се роди във Варна

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:19 / 19.11.2018
2907
Бебе с тегло едва 570 грама се роди във варненската АГ болница. Детето е родено в 23-та гестационна седмица, като в момента се намира в отделението по неонатология, съобщиха от специализираната болница.

От началото на годината досега в АГ болницата в морската столица са се родили 2048 деца, от които 256 са недоносени. С тегло под 1500 грама са били 35 новородени, а с екстремно ниско тегло под килограм са родили 15 бебета. 

В България и повечето европейски държави недоносените бебета са 8-10%. Този процент остава непроменен в последните 10-15 години, въпреки подобряващите се акушерски и неонатологични грижи, съобщи шефът на болницата проф. д-р Емил Ковачев.

Според Световната здравна организация, в света всяка година се раждат над 15 милиона недоносени деца, а около 1 милион от тях умират.

Основните причини за преждевременно раждане са инфекциозните заболявания на женската полова система. Най-често това нелекувани хронични инфекции, които водят до възпаление на околоплодния мехур. Сред другите причини са многоплодните бременности и вродени аномалии на матката, отбеляза проф. Ковачев.

Източник: Дарик

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).