БНБ пуска златна монета от 100 лв. за Благовещение

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
13:22 / 17.03.2017
11401
От 20 март 2017 г. Българската народна банка пуска в обращение златна възпоменателна монета "Благовещение". Монетата е определена за инвестиционно злато, като е включена в съвместната заповед на министъра на финансите и на управителя на БНБ, издадена на основание параграф 1, т. 24, буква "б" от Допълнителните разпоредби на Закона за данък върху добавената стойност. 

Тя ще се продава на касите на БНБ за 920 (деветстотин и двадесет) лева без ДДС. Златната монета тежи 8.64 грама, с диаметър 24 мм и се издава в тираж 2000 броя. Художественият проект е на Пламен Чернев и Преслав Чернев. Изработена е в Монетния двор на БНБ.

Благовещение, или Благовец, е един от 12-те най-големи християнски празници. Той се чества още от III век под различни имена - Христово зачатие, Благовещение за Христа, Начало на изкуплението и др. В своя беседа архиепископът на Александрия Свети Атанасий Велики (IV в.) пише, че това е пръв и особено почитан сред празниците. От VII век църквата определя 25 март за Ден на Светото Благовещение на Пресвета Богородица и днес той се празнува от всички основни християнски деноминации - православие, католицизъм, протестантство. 

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...
Хакери, представящи се за известна българска куриерска фирма, изм...
Проф. Кантарджиев: Ако детето е било в контакт със заразен с кокл...
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).