БАБХ сравнява качеството на храните у нас и в Западна Европа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:55 / 23.05.2017
1925
Българска агенция по безопасност на храните започва сравнителен анализ на качеството на храни, произведени от един и същ производител и предлагани в България и различни държави членки на ЕС. Това заяви д-р Камен Николов, началник отдел "Контрол на материали и предмети за контакт с храни, био храни, защитени географски наименования и хранителни добавки" в дирекция "Контрол на храните" към ЦУ на БАБХ.

"Тази седмица ще се вземат проби от продукти предлагани в някои държави, а резултатите от всички изследвания се очакват в края на юни тази година," съобщи д-р Николов. Той поясни, че първо ще се направи анализ на етикетите на идентичните продукти и след това ще се извърши и лабораторен анализ. 

"Ще се закупят и изследват продукти предлагани в държави членки на ЕС (Западна Европа) и идентичните, предлагани на български пазар", каза още той.

Д-р Камен Николов обясни, че анализът е провокиран от изнесени данни на други страни членки на ЕС, свързани с разлики в качеството на хранителни продукти предлагани на различните пазари. 

"Беше създадена работна група, която извърши проучване на пазара и да изготви анализ за определянето на групите храни и показателите, които следва да бъдат обект на лабораторно изпитване. Ще се изследват шоколадови изделия, безалкохолни напитки, плодови сокове, млечни и месни продукти, както и детски храни", допълни д-р Николов. 

Той подчерта, че групите храни са опредени на база различни критерии - голям процент разпространение сред страните членки на Европейския съюз, известни сред потребителите продукти, тези, които са широко рекламирани и храни предназначени за деца.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...
Борисов: Не съм чувал и виждал Пашата от 20 години
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите му с Асен Васи...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Увеличиха заплатите на полицаите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).