Аптекарка от Варна влиза в затвора, крала от лекарствата за онкоболните

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:04 / 12.12.2016
2490
Осъдителна присъда постанови Районен съд - Варна спрямо магистър-фармацевт за длъжностно присвояване на медикаменти за онкоболни.

53-годишната Петя К., работила като управител на болнична аптека към специализираната болница за лечение на онкологични заболявания във Варна, беше призната за виновна по обвинение в длъжностно присвояване в големи размери на лекарствени медикаменти за близо 43 000 лева. 

Става дума за извършено в периода 5 септември - 25 октомври 2014 година, при продължавано престъпление, преимуществено във Варна и в град Несебър, присвояване на общо 39 флакона от препарата "Херцептин". Медикаментът се прилагал венозно и се дозирал в зависимост от индивидуалното тегло на всеки пациент, като именно управителят на болничната аптека имал задължението да обобщава направените заявки от лекарите-онколози и да обезпечава доставките за следващия ден. 

Подсъдимата се възползвала от това, че възприетата практика за снабдяване с лекарството не позволявала непосредствен контрол върху заявките и доставките от нейна страна, като започнала да отклонява част от опаковките с медикамента и да ги предлага за продажба. Медикаментите са собственост на лечебното заведение, били са поверени на 53-годишна жена именно в качеството й на длъжностно лице - да ги управлява.

53-годишната Петя К. е с чисто съдебно минало. Тя бе осъдена на 4 години и 6 месеца лишаване от свобода, които да изтърпи в затворническо общежитие от открит тип. Освен това наказание, Районният съд във Варна я лиши и от право да упражнява професия "Управител аптека - магистър фармацевт" за срок от 2 години. Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15- дневен срок.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Неделина Неделчева е Царица Роза 2024
Журналист: Путин готви военна офанзива през лятото
Експерт: Живеенето под наем е добра опция, ако човек не разполага...
България е на второ място в Европа по брой и дебит на минерални и...
Каква заплата получава един евродепутат?
Хампарцумян за влизането ни в еврозоната: Риск има, ако се появят...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).