Адвокат излъга клиента си, че ще подкупи съдията! Размина се с условна присъда

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
15:03 / 17.07.2020
3235
По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура – Сливен бе наложено условно наказание от пет месеца "лишаване от свобода“, изтърпяването на което е отложено с изпитателен срок от 3 години, спрямо адвокат от град Сливен. Той е признат за виновен за това, че с цел да набави за себе си имотна облага в размер на 1500 лева, възбудил и поддържал в заблуждение в своя подзащитен В.А., че ще предаде парите на съдия-докладчик по определено дело в Районен съд – Сливен, за да осигури благоприятен изход по делото.  Престъплението е осъществено за периода 11.06.2013 г. до 18.06.2013 г. в град Сливен. То е квалифицирано по чл. 209, ал. 1 от НК.

По време на разследването е установено, че между адвоката и В.А. са възникнали отношения по повод наказателно дело, в рамките на което адвокатът е станал защитник на В.А. С цел да извлече облага за себе си, адвокатът внушил на В.А., че е говорил няколко пъти със съдията-докладчик по наказателното дело, развиващо се пред Районен съд – Сливен. Адвокатът съобщил на подзащитния си, че ако съдията получи сумата от 1500 лева изходът от делото ще бъде благоприятен и В.А. няма да получи ефективно наказание "лишаване от свобода“, а ще му бъде наложена "пробация“. Такива разговори между адвоката и съдията никога не са били осъществявани, което е установено от проведеното разследване.

До разкриване на престъпното деяние се е стигнало, след като В.А. се е усъмнил в думите на адвоката и сигнализирал за случилото се в ОД на МВР – Сливен. Последвала е специализирана операция, включваща използване на "белязани“ пари, с които полицейските служители са задържали адвоката.

Делото е проведено пред съдийски състави от Районен и Окръжен съд – Пловдив, тъй като съдиите в град Сливен са си направили отвод.

Постановеното наказание е окончателно, след като първоинстанционната присъда на Районен съд – Пловдив е била потвърдена от Окръжния съд в града.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Избират Царица Роза
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици
Meteo Bulgaria: Слагайте мрежите и покривайте зеленчуците!
Светослав Бенчев: От 1 март 2025 г. няма да има бензин на територ...
Росица Матева: Две партии са се отказали от участие в изборите
Освободиха Божков под гаранция от 130 000 лева


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).