Адвокат: Източването на Здравната каса е често срещано явление

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:12 / 17.07.2021
1554
Източването на Здравната каса е често срещано явление, то е престъпно,  независимо какви са обстоятелствата. Подобни неща са ежедневие в почти всяка една болница, без значение дали тя е голяма и се намира в столицата или е малка провинциална. Почти всяко лечебно заведение, което работи с НЗОК има пропуски в тази посока.

Това заяви в студиото на "Тази събота и неделя“ адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова по повод случая с министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров и "Пирогов“.

Вчера лекари от лечебното заведение поискаха оставката  му в отворено писмо до президента и до служебния премиер.

ова се случва ден, след като Кацаров оповести, че е един от фиктивните пациенти в спешната болница, а от "Пирогов" отрекоха думите му, с обяснение, че е бил приет, за да не се налага да плаща за изследванията си.

Според служителите на болницата служебният здравен министър е бил наясно, че в края на януари е бил хоспитализиран в "Пирогов“. Целта е била да му се извършват контролни изследвания след боледуване през ноември.

"Лечението в болница се извършва в болница, няма приходящи пациенти или такива в отпуск, затова имаме извънболничната помощ, която е силно неглижирана последно време, защото предимно финансирането от НЗОК отива в болниците. За съжаление, в България нямаме стандарт, по който се оформят епикризите. Здравната каса изисква тази документация да е попълнена и да има поставена диагноза“, добави Петрова.

Тя обясни, че е възможно между наименованието на клиничната пътека и диагнозата има разминавания, защото няма как всички диагнози да бъдат обхванати в имена на клинични пътеки.

"Контролните прегледи са право на пациента, но когато отидем на такъв не се хоспитализираме отново, не ни се създава нова история на заболяването. Всички опити и спекулации, без да искам да звуча като защитник или адвокат на д-р Кацаров са меко казано абсурдни от юридическа гледна точка“, каза Петрова.

По думите ѝ към този казус трябва да се подходи много внимателно, защото три пострадали страни – българските лекари, чийто труд е безкрайно неоценен, българските пациенти, които страда поради източването на НЗОК и цялото общество заради занижения контрол и невъзможността на Здравната каса да контролира този публичен ресурс.

"Това, че директорът на "Пирогов“ е освободен, не значи, че се хвърля петно или по някакъв начин се набедяват в некомпетентност всички лекари в лечебното заведение, там работят блестящи специалисти“, добави адвокатът по медицинско право.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).