ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
200 забележки по Стратегическия ни план. Само министерството ги има
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:32 / 26.05.2022Коментари (0)956
©

200 забележки са изпратени до българското земеделско министерство по текста на Стратегическия план. Това обяви зам.-министъра на земеделието Иван Христанов пред Националното радио. 

Малко след това от аграрното ведомство разпространиха съобщение, в което се казва, че Европейската комисия (ЕК) отчита позитивно, че Стратегическият план (СП) на България е базиран на факти за идентифициране на проблемите и взетите решения, както и добре балансиран набор от интервенции, насочени към посрещане на многобройните потребности на селскостопанския сектор и селските райони в България. 

Това се казва в изложението от 57 страници на Комисията, включващо коментарите по представения Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони в България за периода 2023-2027 г., получени на 23 май 2022 г. в Министерство на земеделието (МЗм). 

Към момента забележките не са публикувани и докато текат преговорите, това няма и да стане, потвърдиха за Агри.БГ от ведомството. 

Това е етап от процедурата по одобрение на стратегическите планове, посочен в  член 118, параграф 3 от Регламент (ЕС) 2021/2115, поясняват от министерството. 

Според съобщението, ЕК предоставя констатации и коментари по отношение на: 
- стратегическата насоченост на плана; 

- насърчаването на интелигентен, конкурентоспособен, устойчив и диверсифициран селскостопански сектор; 

- подпомагането и укрепването на околната среда; 

- укрепването на социално-икономическата структура на селските райони; 

- стимулирането и споделянето на знания, иновациите и цифровизацията в селското стопанство и селските райони, както и приноса за постигане на целите на Зеления пакт.

 

В контекста на кризите в областта на опазването на климата, биологичното разнообразие, политическата ситуация в Украйна, повишаването на цените на суровините, на преден план се поставя неразривната връзка между действията по опазването на климата и осигуряването на продоволствената сигурност, посочват от министерството. 

Чрез изпращането на коментарите си, Комисията отваря структуриран диалог с националните органи в процеса по одобряването на СП за ОСП.

Към момента екипът на Министерство на земеделието, участвал в разработването на Стратегическия план за България, анализира постъпилите от ЕК коментари, като в рамките на следващите седмици ще започнат и двустранните срещи със службите на ЕК. 

Много или малко са 200 забележки?

“Дали са 200, дали са 300, има някои държави с по 400 забележки - те варират. За всички страни членки има изпращане на такива писма. Те са от 35 страници до 55. в зависимост от това доколко имаме детайлни бележки. Самите писма са разделени на две части. Едното е с ключови наблюдения и бележки, а другото е с по-детайлни и по-технически бележки, които тепърва ще се разглеждат на техническо ниво с ЕК и съответните власти от страните членки в следващите месеци”, поясни от своя страна председателят на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова, в коментар за БНР. 

По правило всяка държава разполага с три седмици, в които следва да изпрати своя отговор за бележките. 

“Очаквам в рамките на тематичната работна група (ТРГ) да обсъдим забележките и да видим как ще отговорим на ключовите коментари от ЕК.

Четох отговори на страни-членки. В тях се казва - да, ние сме съгласни с комисията. Други казват, че комисията не вникнала в естеството на земеделието в нашата държава. Тук е въпрос на преговори”, каза Боянова пред националното радио. 

Засега не е обявено заседание на ТРГ. Не е ясно и дали на участниците в него ще бъдат предоставени забележките или ще се представят само аспектите от тях, научи Агри.БГ. 

Боянова поясни, че не сме длъжни да се съобразим със забележките и препоръките.

“ЕК ни насърчава да ги вземем под внимание, защото издеята е, че те се дават за подобряване на Стратегическия палн - там, където има неясноти или пък да бъде предоставена допълнителна аргументация, за да бъдат постигнати целите, които са поставени. В хода на техническите срещи всичко това ще бъде доуточнявано”, отбеляза тя. 

Предстои работен процес в рамките, на който Министерство на земеделието ще предостави на Комисията цялата необходима допълнителна информация и по целесъобразност ще бъде извършена актуализация на предложения план, се казва още в съобщението на министерството. 

В рамките на тези срещи, ще бъдат детайлно коментирани и обсъждани и постъпилите коментари и препоръки от страна на ЕК, като Министерство на земеделието ще има възможност да представи своята позиция по отношение на отделните елементи и интервенции включени в СП, а ЕК ще представи и разяснителна информация, както и насоки свързани с бъдещата работа по СП.

Паралелно с това МЗм продължава с провеждането на тематичните работни групи за разработването на Стратегическия план със заинтересованите страни и браншовите организации в рамките, на които ще се представят постъпилите коментари от ЕК, както и становищата от заинтересованите страни в процеса на общественото обсъждане на Стратегическия план и напредъка по тяхното отразяване, в резултат на дискусиите  с ЕК.

Срокът за одобряването на всеки стратегически план по ОСП е шест месеца след представянето му от съответната държава членка.

Тук може да се запознаете с писмата със забележки на други държави членки и техните отговори към Комисията.

Не е ясно кому е нужна тази тайнственост и защо е необходимо да се създава усещането за секретност. 

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg



 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Електронно таксуване в градския транспорт
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
В Пловдив задържаха испанец за опит за убийство
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: